Azijske berze porasle, dolar jači

Azijske berze porasle, dolar jači

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, kao i dan pre na Wall Streetu, jer su ulagači pravladali razočaranje porazom predsednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi zdravstvene reforme i usmerili se na dobre ekonomske pokazatelje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu, zbog čega je prekinut osmodnevni pad Dow Jones indeksa.

Taj je indeks, kao i S&P 500, porastao oko 0,7 odsto jer su na najveću svetsku berzu pozitivno uticali bolji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji koji ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije.

Tako je, na primer, poverenje potrošača dostiglo najviši nivo u više od 16 godina, zahvaljujući optimizmu na tržištu rada. Uz to, prošloga su meseca porasle cene kuća, dok se trgovinski deficit značajno stanjio.

Tržište je juče poraslo, iako su mnogi očekivali nesigurno trgovanje nakon što je prošlog petka propao pokušaj predsednika Trumpa i republikanaca da tzv. Obamacare zamene novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Taj poraz otvorio je pitanje može li Trump ispuniti svoja ostala obećanja, o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, koja su mesecima podržavala rast cena akcija.

„Ekonomski temelji izgledaju vrlo zdravo, pa Trumpovi planovi o podsticanju rasta povećanjem potrošnje nisu ni potrebni jer će ova godina po rastu biti jedna od najboljih od kada je započeo oporavak”, kaže Tom Porcelli, ekonomista u firmi RBC Capital Markets.

Uz to, smatra da će u SAD-u biti sprovedena porezna reforma, no ne pre kraja godine.

Pozitivno na berze utiče i oporavak cena nafte nakon što su početkom nedelje pale na najniže nivoe u četiri meseca. Jutros je na američkom tržištu cena barela porasla 17 centi, na 48,55 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupeo 12 centi, na 51,45 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizovao nakon što je početkom nedelje njegova vrednost prema korpi valuta pala na najniži nivo u četiri i po meseca.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 99,75 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 99,23 boda.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,60 jena.

Dolar se malo oporavio i u odnosu na evropsku valutu, pa se cena evra kreće oko 1,0815 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0865 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Komisija za hartije od vrednosti proverava prodaju akcija Energoprojekta
Next Akcije Apple-a dostigle rekordan nivo

You might also like

Berza

Najviša cena zlata u poslednjih 28 meseci

Oštar pad dolara i razočaravajuća odluka japanske Centralne banke, uz već postojeće brige za globalnu ekonomiju izazvane Brexit-om podigli su cenu zlata na najviši nivo u poslednjih 28 meseci.

Svetske berze

Azijske berze pale, evro jači

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale jer je ulagače obeshrabrio loš dan na Wall Streetu, dok je evro ojačao nakon poruka iz Evropske centralne banke da bi ove godine

Berza

Jen pao na dvonedeljni minimum u odnosu na dolar

Japanski jen oslabio je na dvonedeljni minimum u odnosu na dolar nakon što je centralna banka Japana zadržala kamatne stope na istom nivou.