Aktiviran član 50. Lisabonskog ugovora, Britanija napušta EU

Aktiviran član 50. Lisabonskog ugovora, Britanija napušta EU

Britanska premijerka Tereza Mej aktivirala je član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije čime je i zvanično pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja.

Mej je izvestila britanski parlament da je njeno pismo predato predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku kojim ga zvanično obaveštava da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 40 godina odlučilo da napusti Evropsku uniju.

“Britanska vlada deluje na osnovu volje britanskog naroda i jasnog stajališta ovog dokumenta. Pre nekoliko minuta posebni izaslanik Britanije u Briselu je u moje ime predao pismo Savetu Evrope čime se potvrdila odluka vlade da će se pokrenuti član 50. Ovo je istorijski trenutak i nema više natrag. Britanija napušta EU. Mi ćemo donositi sopstvene zakone i odluke, kako bi izgradili pravedniju zemlju, to je prilika koju imamo. Naš izbor će definisati prirodu naše nacije”, kazala je Mej.

Ona želi “jasan i čist” raskid s EU-om, što podrazumeva napuštanje zajedničkog evropskog tržišta kako bi mogla da kontroliše useljavanje građana iz drugih država članica EU-a, što je bio jedan od glavnih razloga za Bregzit. Sloboda kretanja ljudi jedno je od temeljnih načela EU-a.

Tusk će u roku od 48 sati poslati ostalim državama članicama nacrt smernica za pregovore s Londonom. Svoja stajališta o tome izneće na Malti gde će učestvovati na kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

Smernice za pregovore moraju da odobre šefovi država i vlada 27 država članica na samitu 29. aprila u Briselu. Glavni pregovarač s evropske strane bit će Francuz Mišel Barnier, a s britanske Dejvid Dejvis.

Pregovori će započeti kada države članice formalno odobre pregovarački mandat, gotovo godinu dana nakon referenduma na kojem su Britanci s 52 posto glasova odlučili da žele napustiti EU.

Evropska komisija želi da se do kraja godine postigne okvirni dogovor o razdruživanju. Najvažnija su pitanja koliko će London morati da plati kako bi podmirio sve svoje obaveze prema EU-u, koje se procenjuju na 55 do 60 milijardi evra, zatim status 1,4 miliona britanskih državljana u EU-u i 3,3 miliona državljana drugih država članica koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, nerešeni pravni sporovi s EU-om i novi režim na granicama.

Mej želi da dogovori obuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om, ali retki veruju da je to moguće učiniti u roku od dve godine. Komisija osim toga ne želi da pregovara o tome dok se ne postigne dogovor o razdruživanju. London i neke države članice mogli bi tražiti da se pregovori o trgovini vode paralelno s pregovorima o razdruživanju. Većina diplomata očekuje neki oblik kompromisa u tom pogledu.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi da istupi iz Evropske unije 29. marta 2019., tačno dve godine nakon slanja pisma o aktivaciji članka 50.

Ali to i ne mora biti tako. Britanija može izaći i pre ako se postigne dogovor, a dvogodišnji rok može se i produžiti ako se svi, jednoglasno, s time slože.

Izvor:N1
Previous Tesco plaća 130 miliona funti zbog zbog račununovodstvene prevare
Next Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini, Poljaci upiru prstom u "treću" stranu

You might also like

Društvo

Stručnjaci: Ekonomski program mandatara obećava i pored nedostataka

Ekonomski program buduće vlade Srbije koji je najavio mandatar Aleksandar Vučić je nastavak dosadašnje politike u kojoj ima mnogo obećanja, ali je pitanje da li će najavljene mere biti realizovane,

Društvo

Broj otvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija u Srbiji porastao 54 odsto

Srbija je šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija (SDI) u 2016. godini, saopštila je danas revizorsko – konsultantska kompanija “Ernst & Young”.

Makroekonomija

Trijumfalni povratak Argentine na međunarodna finansijska tržišta

Argentina se trijumfalno vratila na međunarodna finansijska tržišta prodajom državnih obveznica, prvom od bankrota 2001. godine, vrednih 16,5 milijardi dolara,  što je rekordna izdavanje vrednosnih papira neke od ekonomija u usponu.