Škotski parlament glasao za novi referendum o nezavisnosti

Škotski parlament glasao za novi referendum o nezavisnosti

Poslanici škotskog parlamenta glasali su da se omogući premijerki Nicole Sturgeon da podnese zvaničan zahtev britanskoj vladi da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, uoči formalnog pokretanja procesa izlaska Britanije iz EU.

Za podnošenje zahteva za održavanje novog referenduma glasalo je 69 poslanika, dok je 59 bilo protiv, preneo je AFP.

Reagujući na glasanje u škotskom parlamentu, britanska vlada je saopštila neće ući u pregovore o predlogu škotske vlade da održi novi referendum o nezavisnosti Škotske krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

“Bilo bi nepravedno prema narodu Škotske tražiti od njih da donesu ključnu odluku bez neophodnih informacija o našem budućem odnosu sa Evropom, ili o tome kako bi izgledala nezavisna Škotska”, navodi se u saopštenju britanske vlade, preneo je Reuters.

Britanska premijerka Tereza Mej (Therese May) najavila je ranije da će sutra aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma kojim se pokreće izlazak Britanije iz Evropske unije nakon 44 godine članstva i otpočinju pregovori za koje se očekuje da će trajati dve godine.

Za referendum je potrebno odobrenje britanske vlade, a Mejova je već rekla da “sada nije vreme”.

Nicole Sturgeon je prošle godine izjavila da je Škotska primorana da napusti EU protiv svoje volje.

Poslednja istraživanja su pokazala da podrška za nezavisnost Škotske stoji na 46 odsto, što je najveći udeo od 1999. godine, otkad se sprovodi takvo istraživanje.

Izvor:RTS
Previous Dinar bez promene prema evru, NBS danas intervenisala prodajom 15 miliona evra
Next Podsticaji do 1,2 miliona za mlade poljoprivrednike u Srbiji

You might also like

Geopolitika

Oštre kritike Kine na račun Pjongjanga: Skupe balističke rakete guše severnokorejsku ekonomiju

Severna Koreja lansirala je danas raketu za koju eksperti veruju da je balistička raketa srednjeg dometa, ali je taj pokušaj propao, dok je Kina uputila oštre kritike Pjongjangu, javljaju svetske

Geopolitika

Telefonski razgovor Putina i Erdogana, dogovoreno obnavljanje veza Rusije i Turske

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan danas su razgovarali telefonom, prvi put od obaranja ruskog borbenog aviona Su-24, novembra prošle godine.

Geopolitika

Fransoa Oland i Angela Merkel razgovarali sa Putinm o krizi u Ukrajni i Siriji

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u sredu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o sprovođenju primirja u Ukrajini i sirijskom pitanju uoči mirovnih pregovora u