Ruska Sberbank se povlači iz Ukrajine

Ruska Sberbank se povlači iz Ukrajine

Najveća banka u Rusiji, Sberbank, saopštila je danas da prodaje svoju filijalu u Ukrajini zbog sankcija ukrajinskih vlasti.

Bankarski gigant pod kontrolom ruske države naveo je da je potpisao ugovor o prodaji sa konzorcijumom investitora u kojem se nalazi letonska Norvik banka i još jedno belorusko privatno udruženje.

Norvik je saopštio da je belorusko udruženje u vlasništvu Saida Gucerijeva, biznismena s britanskim pasošem čiji je otac ruski magnat Mihail Gucerijev.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je pre desetak dana ukaz o uvođenju sankcija bankama u ruskom vlasništvu.

U saopštenju ukrajinskog predsednika se navodi da ukaz treba da spreči podružnice tri ruske finansijske institucije u Ukrajini da iznose novac u inostranstvo.

Ukazom su obuhvaćene dve najveće ruske banke Sberbank i VTB, kao i razvojna banka Vnešekonombank, sve tri u vlasništvu države.

Sankcije ruskim bankama su uvedene i pošto su ukrajinski nacionalisti vandalizovali prostorije ruskih banaka u Kijevu.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća globalna finansijska institucija koja poseduje gotovo trećinu celokupne aktive ruskog bankarskog sektora i ključni je davalac kredita nacionalnoj ekonomiji.

Osnivač i najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije u čijem vlasništvu je 50 odsto kapitala banke plus jedna akcija sa pravom glasa.

Izvor:Beta
Previous Francuski predsednički izbori: Ekonomija nonsensa Nacionalnog fronta
Next Cene nafte porasle, oružane frakcije u Libiji blokirale proizvodnju na dva naftna polja

You might also like

Geopolitika

Odgovor na produženje američkih sankcija: Iran gradi brodove na nuklearni pogon

Predsednik Irana Hasan Rohani naložio je danas iranskim naučnicima da započnu rad na izgradnji brodova na nuklearni pogon kao odgovor na najavljeno produženje američkih sankcija.

Najvažnije vesti

Inicijativa za izmenu zakonskih propisa o stečaju

Vlasnici svesno pokreću stečaj, a kapital prebacuju na drugo, uspešno preduzeće. Zbog toga je pokrenuta inicijativa za izmenu zakonskih propisa koji regulišu stečaj.

Geopolitika

Nemački mediji: Godina 2016. jedna od najboljih za Putina

Da je Vladimir Putin poljoprivrednik, sada bi mogao da preračunava koliko mu je donela žetva. Seme koje je ruski predsednik zasadio i negovao, na kraju ove godine donosi toliko mnogo