Evropske berze nadoknađuju gubitke

Evropske berze nadoknađuju gubitke

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, nakon pada dan pre, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i najavama preuzimanja.

STOXX indeks 50 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,4 odsto, nakon što je juče pao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,30 odsto, na 7.314 bodova, dok je pariski CAC porastao 0,15 odsto, na 5.023 boda, a frankfurtski DAX 0,60 odsto, na 12.063 boda.

Najviše su se jutros oporavile akcije u bankarskom i rudarskom sektoru, dok je među najvećim dobitnicama akcija Wolseleya, s rastom cene za 7 odsto, nakon što je ta kompanija objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Akcija EDP-a poskupela je više od 4 odsto jer je ta portugalska energetska kompanija podnela ponudu za preuzimanje 22,5 odsto udela u filijali EDPR, koje još ne poseduje.

Evropske ulagače ohrabrio je i nevelik pad cena akcija na Wall Streetu u jučerašnjem trgovanju, s obzirom da se očekivao oštriji pad indeksa nakon poraza Donalda Trumpa u pokušaju uvođenja zdravstvene reforme.

Neuspeh republikanaca u Kongresu da skupe dovoljan broj glasova za podršku novog zakona, zbog čega su ga u petak povukli iz procedure, drži ulagače na oprezu, ali ih nije i sasvim obeshrabrio.

Nadaju se da će ostale reforme koje je Trump najavio, a koje su mesecima podržavale rast cena akcija, kao što su smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, dobiti ′zeleno svetlo′ u Kongresu.

Jutros su se malo oporavile i cene nafte. Nakon što je juče na američkom tržištu cena barela pala 1,9 odsto, jutros je porasla 0,5 odsto, na 47,98 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,5 odsto, na 50,99 dolara.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 10,00 sati bio u plusu 0,5 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skočio 1,1 odsto, na 19.202 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Iz Makedonije stigla ponuda za BIP od 76.000 evra na mesečnom nivou
Next U Šapcu se otvara pogon italijanske kompanije Pasubio

You might also like

Berza

Azijske berze: Manji skok dolara, oprezna trgovina

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno jer su povećani geopolitički rizici usmerili ulagače u investicije koje se smatraju sigurnije u nesigurnim vremenima, kao što su državne obveznice.

Svetske berze

Azijske berze: Berze oslabile, dolar skočio

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, kao i dan pre na evropskim tržištima i Wall Streetu, dok je dolar ojačao prema evropskoj, a oslabio prema japanskoj valuti.

Svetske berze

Evropske berze: Poslovni rezultati kompanija podstakli berze

Na evropskim berzama u sredu ujutro indeksi su porasli, nakon oštrog pada dan pre, jer su ulagače ohrabrili kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.