Cene nafte porasle, oružane frakcije u Libiji blokirale proizvodnju na dva naftna polja

Cene nafte porasle, oružane frakcije u Libiji blokirale proizvodnju na dva naftna polja

Sukobi oružanih grupa u Libiji i najave iz OPEC-a da bi se globalni dogovor o smanjenju proizvodnje nafte moga produžiti do kraja godine povećali su cenu “crnog zlata” na međunarodnim tržištima.

Do popodnevnih sati cena “brent” nafte porasla je 1,2 odsto, na 51,34 dolara, a američke WTI 1,34%, na 48,37 dolara po barelu.

Reuters je danas objavio da su oružane frakcije u Libiji blokirale proizvodnju na naftnim poljima u Šarari i Wafi, usled čega je libijska proizvodnja smanjena za trećinu, odnosno 252.000 barela dnevno.

Podrška nafti stigla je i iz Moskve sa sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Irana Hasana Rohanija.

“Putin i Rohani su odobrili sporazum država-članica OPEC-a i drugih zemalja proizvođača nafte o pogodnom balansiranju ponude i potražnje na tržištu nafte u razumnom opsegu cena. Predsednici podržavaju investicione atraktivnosti naftne industrije. Rusija i Iran će nastaviti da sarađuju u toj oblasti radi stabilizacije globalnog energetskog tržišta i obezbeđivanja održivog ekonomskog rasta“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnik.

Veći rast cena ograničen je očekivanim povećanjem proizvodnje u SAD. Američki institut za naftu (API) će večeras objaviti svoje podatke o zalihama nafte u SAD, dok će službeni podaci američke Uprave za energetiku (EIA) biti objavljeni u sredu. Analitičari Reutersa predviđaju da će podaci pokazati da su zalihe u prošloj nedelji porasle za 1,2 miliona barela. U nedelji koja se završila 17.marta, američke zalihe nafte su iznosile rekordnih 533,1 miliona barela.

Izvor:Agencije
Previous Ruska Sberbank se povlači iz Ukrajine
Next Direktor Energoprojekta: "Neprijateljsko" preuzimanje može da bude početak kraja kompanije, država da zaštiti svoj interes i kapital

You might also like

Makroekonomija

NBS: Padu inflacije u maju doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata

Padu inflacije u maju za 0,5 odsto u odnosu na april najviše je doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Najvažnije vesti

Sindikat “Nezavisnost”: Nijedna ponuda za Galeniku nije adekvatna

Zaposleni u nekadašnjem farmaceutskom gigantu Galenika nisu zadovoljni uslovima koje su ponudili potencijalni strateški partneri.  Ove ponude smatraju – neadekvatnim.

Berza

Azijske berze skočile, dolar na najvišem nivou u poslednjih 14 godina

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija porasle, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu, dok je vrednost dolara prema korpi valuta dostigla najviši nivo u 14 godina.