Jemen: Šiitski pobunjenici osudili na smrt predsednika države i šest zvaničnika zbog “veleizdaje”

Jemen: Šiitski pobunjenici osudili na smrt predsednika države i šest zvaničnika zbog “veleizdaje”

Šiitski pobunjenici koji kontrolišu glavni grad Jemena, osudili su danas na smrt zbog “veleizdaje” predsednika države Abda Raboa Mansura Hadija, javila je pobunjenička agencija.

Hadi je proglašen krivim da je “uzurpirao titulu predsednika nakon isteka mandata, podstakao agresiju Saudijske Arabije i ugrozio nezavisnost i teritorijalni integritet Jemena”, javila je agencija Saba.

Pobunjenici su na smrt osudili još šest jemenskih zvaničnika.

Presude se podudaraju s drugom godišnjicom od intervencije u Jemenu koju sprovodi arapska koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom podržavajuća Hadija, koji je bio primoran da napusti zemlju.

Šiitski pobunjenici i pristalice bivšeg jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha danas će da organizuju protest u Sani pod sloganom “Nastavlja se otpor (saudijskoj) agresiji”.

Arapska vojna koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom počela je vojnu intervenciju u Jemenu 26. marta 2015. godine u podršku vlade naspram pobunjenika koji su zauzeli glavni grad Sanu u septembru 2014. godine.

Prema UN od tada je u sukobu u Jemenu poginulo je gotovo 7.700 ljudi.

Zemlja je sada pogodjena najtežom humanitarnom krizom i suočena ozbiljnim rizikom od gladi, upozorile su ranije UN.

Sukobi se nastavljaju uprkos mirovnim pregovorima započetim pod okriljem UN.

Izvor:Beta
Previous Slovenija počela proizvodnju digitalnih nadgrobnih spomenika, cena 3.000 evra po komadu
Next Rusija: Protesti širom zemlje, traži se ostavka premijera Medvedeva

You might also like

Geopolitika

SAD i Japan za proširenje sankcija Severnoj Koreji

Američki predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe saglasili su se danas da prošire sankcije Severnoj Koreji zbog njenog nastavka razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa, saopštila je Bela

Geopolitika

Arapske zemlje otvorile hitne koridore za katarske avione

Četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom saopštile su da su otvorile “hitne rute” koje mogu da koriste katarski avioni.

Geopolitika

Izrael gradi nova naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, SAD protiv izgradnje

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odobrio je izgradnju stotina novih domova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, potvrdio je neimenovani izraelski zvaničnik.