Blic: Arapi planiraju kupovinu 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji

Blic: Arapi planiraju kupovinu 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji

Jedan od najviših čelnika konglomerata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalim Abdula al Darei na Svetskom forumu za inovacije i poljoprivredu najavio je da su za srpske njive, ali i njive u još nekim državama već izdvojili 130 miliona dolara, piše Blic.

Ne zna se koliko će iz te kase tačno biti izdvojeno za kupovinu u Srbiji, ali ono što se zna to je da će im vrata za ovakvu transakciju biti potpuno otvorena u septembru, kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU moramo na svetsko tržište da stavimo srpske oranice.

Doduše, piše Blic, država je najavila ograničenja koja će to umnogome otežati, međutim, to za Arape ne bi trebalo da predstavlja nikakvu prepreku, s obzirom na to da jednostavno mogu da kupe neku srpsku firmu i preko nje realizuju transakciju.

Ako se planovi “Al Dahre” realizuju, oni će postati jedan od najvećih veleposednika u Srbiji i ozbiljno će u ovoj oblasti ugroziti primat trojici srpskih biznismena, koji su trenutno neprikosnoveni vladari nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji.

Reč je o Petru Matijeviću, koji ima blizu 28.000 hektara oranica, Miodragu Kostiću sa 24.000 hektara i Miroslavu Miškoviću sa blizu 16.000 hektara. Kupovinom 20.000 hektara, uz sadašnjih 1.000, do kojih su došli otkupom 51 odsto “Rudnap agrara” od Vojina Lazarevića, Arapi bi izbili na treće mesto. A naši veleposednici teško mogu da ih u tome ometu jer svi zajedno nemaju toliki novac da bi mogli da uđu u ravnopravnu trku s njima.

Pitanje je i da li će te trke uopšte biti jer između Srbije i Emirata postoji sporazum o zajedničkom ulaganju pa bi ovih 20.000 hektara moglo i kroz ovu formu da dođe do Arapa.

Paori smatraju da ovo nije dobra vest i da preti opasnost da najveće srpsko blago ode u tuđe ruke.

“Srbija će svoj najveći rudnik zlata, zemlju, dati Arapima i drugim strancima. Ozbiljne države oranice ne prodaju tako lako strancima, već ih izdaju u zakup svojim paorima” – kažu iz udruženja Bačkih paora.

Sličan stav imaju i stručnjaci.

“Umesto Arapima i drugim strancima država bi trebalo da se da u zakup srpskim seljacima i od toga bi se zaradilo tri milijarde evra” – navodi za “Blic” poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan.

Planiramo da potrošimo oko 130 miliona dolara ove godine, da kupimo njive širom sveta kako bismo ulagali u projekte koji bi obezbedili veću bezbednost hrane. U Srbiji imamo već oko 1.000 hektara zemlje i planiramo da kupimo još, jer nam je cilj 20.000 hektara, najavio je Kalim Abdula Al Darei

Izvor:Blic
Previous Kurs dinara: U ponedeljak 123,98 dinara za evro
Next Evro stabilan oko nivoa 1,08 dolara, američka valuta pod pritiskom

You might also like

Društvo

Top 20 najinovativnijih ekonomija: Švajcarska prva, Srbija na 55. mestu

Kina je prvi put ušla medju 20 najinovativnijih ekonomija, dok su SAD ispale iz prvih pet na listi, navodi se u izveštaju Globalni indeks inovacija 2018.

Društvo

Ana Brnabić: Plate veće za 10 odsto, a penzije za 5 odsto

U 2018. godini plate zaposlenima u javnom sektoru – prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, sudstvu, kulturi, policiji i vojsci biće povećane za 10 odsto.

Društvo

Ana Brnabić: Neće biti velikog zaokreta u radu Ministarstva za državnu upravu

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić izjavila je danas da neće biti velikog zaokreta u radu ministarstva na čijem je čelu i dodala da će insistirati na