Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 skočio

Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 skočio

Na Wall Streetu se u sredu trgovalo nesigurno, pa je nakon oštrog pada dan pre S&P 500 indeks blago porastao, dok je Dow Jones ponovno oslabio.

Dow Jones skliznuo je 0,03 odsto, na 20.661 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,19 odsto, na 2.348 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 odsto, na 5.821 bod.

Juče se na Wall Streetu trgovalo vrlo nesigurno, nakon što su dan pre cene akcija potonule više od 1 odsto, najviše od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsednika SAD-a.

Posledica je to nervoze ulagača uoči glasovanja u Kongresu u četvrtak o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nakon što je Trump nedavno ukinuo tzv. Obamacare.

Biće to prvi veliki test u saradnji Trumpa i republikanaca u Kongresu, a čini se da republikanci neće uspeti skupiti dovoljnu podršku za taj kontroverzni predlog zakona.

Ako se ne uspe izglasati taj zakon ili se glasanje odložiti, to će značiti da će se Trump i ubuduće suočavati s velikim otporima u realizaciji svojih izbornih obećanja.

A upravo su njegova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojednim sektorima poslednjih meseci podržavala snažan rast cena akcija.

Ako zakon o zdravstvenoj zaštiti ne prođe u Kongresu, “možemo očekivati nešto više nestabilnosti na tržištu”, kaže David Schiegoleit, direktor u U.S. Bank Private Client Reserve.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, a najviše u tehnološkom, 0,8 odsto.

Finansijski sektor, koji je dan pre pao gotovo 3 odsto, juče je oslabio daljih 0,2 odsto.

I dok su S&P 500 i Nasdaq malo ojačali, Dow Jones indeks blago je pao, što je najviše posledica pada cene akcije Nikea za 7 odsto, nakon što je najveći svetski proizvođač sportske opreme objavio slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Pod pritiskom je juče bio i energetski sektor jer su cene nafte pale na nove najniže nivoe u četiri meseca, nakon što je objavljeno da su zalihe nafte prošle nedelje porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na pojačanu proizvodnju i nedovoljno snažnu potražnju.

Na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 odsto, na 7.324 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 odsto, na 11.904 boda, a pariski CAC 0,15 odsto, na 4.994 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Rusija od prodaje oružja zaradila 15 milijardi evra u prošloj godini
Next Azijske berze zabeležile manji skok

You might also like

Berza

Azijske berze: Ulagači na oprezu, blagi skok dolara

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, uprkos rekordima na Wall Streetu, jer su ulagači zabrinuti zbog geopolitičkih napetosti i slabijih nego što se očekivalo američkih ekonomskih pokazatelja.

Berza

Evropske berze zabeležile skok, španski IBEX u padu

Na evropskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, zahvaljujući jačanju rudarskog i turističkog sektora, no španski IBEX indeks oštro je pao zbog napetosti nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Berza

Azijske berze porasle, dolar blago ojačao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, dok je dolar blago ojačao jer se ulagači nadaju poreznoj reformi u SAD-u.