Švajcarska finansira popis imovine u lokalnim samoupravama sa 5,5 miliona evra

Švajcarska finansira popis imovine u lokalnim samoupravama sa 5,5 miliona evra

Švajcarska Kancelarija za saradnju sa Srbijom izdvojila je 5,5 miliona evra za finansiranje popisa imovine u 40 lokalnih samouprava u Srbiji u naredne četiri godine.

Direktor te kancelarije Ursula Lojbli rekla je danas novinarima da je popis imovine u devet opština, koji je rađen sa nemačkom Organizacijom za tehničku saradnju (GIZ), bio uspešan i da će taj projekat nastaviti sama Švajcarska.

“Suština je da se u narednoj fazi popis ne zaustavi na 40 opština već da se popiše imovina na celoj teritoriji Srbije. Projekat je uticao da se promeni svest građana o značaju plaćanja poreza na imovinu”, rekla je Lojbli.

Dodala je da je “novost u radu Kancelarije da će se više pažnje posvetiti gde će se uložiti novac od poreza na popisanu imovinu”.

Prema podacima do sada popisane imovine uložena sredstva su se isplatila za godinu dana jer su bila manja od sume prikupljenog poreza.

U Zaječaru, na primer, gde je deset popisivača radilo tri meseca i plaćeni su 9.000 evra, popisano je 1.700 domaćinstava i prikupljeno deset miliona dinara više poreza.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Građani će ponovo morati dokazivati pravo na staru deviznu štednju
Next U Rumi svečano otvoren pogon francuske fabrike Hutchinson

You might also like

Društvo

Srbija na pola proseka Evrope po kupovnoj moći

Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evoropskog proseka, pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu, prenose “Novosti”.

Makroekonomija

DRI: Milijarde su “propale” kroz budžetske “rupe”

Državna revizorska institucija (DRI) je danas objavila da je kontrolom poslovanja budžetskih korisnika 2017. godini utvrdila nepravilnosti u trošenju 743 milijarde dinara, zbog čega je podnela 512 prijava, od čega

Kompanije

Zuckerberg svake godine bogatiji za devet milijardi dolara

Prošlo je pet godina otkako je Facebook debitovao na američkoj berzi Nasdaq.