Sjedinjene Države: Odloženo glasanje o ukidanju Obamacare

Sjedinjene Države: Odloženo glasanje o ukidanju Obamacare

Članovi konzervativnog bloka Predstavničkog doma Kongresa saopštili su posle sastanka sa predsednikom Donaldom Trampom da nisu postigli sporazum o ukidanju Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame pre sedam godina (Obamacare).

Kongresmen Mark Medouz (Mark Meadows), predsedavajući Freedom Caucus’a, konzervativaca bliskih desničarskom Tea Party , potvrdio je danas da njegova grupa i predsednik nisu postigli sporazum po tom pitanju.

Bela Kuća ima različito tumačenje Trampovih razgovora sa konzervativcima u Kongresu i saopštila je da su dve strane preduzele pozitivan korak ka ukidanju zdravstvenog zakona, pred glasanje koje bi moglo da se obavi večeras ili sutra ujutro.

Portparol Bele Kuće, Šon Spajser (Sean Spicer) izjavio je da su mnogi članovi predstavničkog doma nagovestili da će glasati za ukidanje zakona, ali je dodao da ljude ne možete naterati da glasaju i zamene zakon alternativnom verzijom koju su odobrili republikanski lideri.

Spajser je dodao da će se Tramp večeras sastati sa grupom umerenih republikanskih zakonodavaca.

Finansijska tržišta sa pažnjom prate raspravu o predloženim izmenama zakona smatrajući ga prvim pravim testom kako će američki zakonodavci reagovati na najavljene reforme nove administracije.

Današnje odlaganje povećava spekulacije da bi neki planovi američkog predsednika o jačanju privrednog rasta, koji uključuju smanjenje poreza i labavljenju korporativnih propisa, mogli biti zaustavljeni u Kongresu, smatraju analitičari.

Izvor:VoA/Agencije
Previous Rusija odbacila ponudu Evrovizije da učestvuje na takmičenju preko satelita
Next Energoprojekt podneo prijavu Komisiji za hartije od vrednosti zbog sumnjive trgovine akcijama

You might also like

Tema dana

Mnoštvo rizika za ekonomski rast u zoni evra

Politička neizvesnost, zaziranje od slobodne trgovine i globalizacije i loman ekonomski oporavak koji su obeležili zonu evra u 2016, po svemu sudeći, mučiće je i 2017.

Makroekonomija

Američki trgovinski deficit najviši od 2012.

Trgovinski deficit SAD porastao je na  50,5 milijardi dolara u  novembru, što predstavlja najviši finansijski debalans u gotovo šest godina, dok i uvoz i izvoz beleže rekorde.

Makroekonomija

Poštanska štedionica Srbije kupila obveznice Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Poštanska štedionica Srbije kupila obveznice Republike Srpske i da je to “čista finasijska operacija”, te da je Srbija prepoznala potencijale Srpske.