Rusija od prodaje oružja zaradila 15 milijardi evra u prošloj godini

Rusija od prodaje oružja zaradila 15 milijardi evra u prošloj godini

Rusija je u 2016. učvrstila svoj status drugog svetskog izvoznika oružja s isporukom vrednijom od 15 milijardi dolara, rekao je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin i naveo intervenciju u Siriji kao dokaz pouzdanosti ruskog oružja.

Tokom 2015. isporuke vojne opreme u inostranstvo su porasle na 14,5 milijardi dolara, podsetio je ruski predsednik na kojeg se pozivaju ruske agencije tokom sastanka posvećenog obrani, jednom od glavnih razloga zbog kojeg je Zapad uveo sankcije nakon ukrajinske krize.
On je precizirao da su isporuke prošle godine bile namenjene 52 zemalja i da su potpisani novi ugovori za 9,5 milijarda dolara.

Druga izvoznica oružja nakon Sjedinjenih Država, Rusija je uložila znatna sredstva nakon 15 godina za modernizaciju oružanih snaga. Rusija je dugogodišnji snabdevač Indije i Kine i poslednjih godina je isporučivala opremu sirijskom režimu, kojeg verno podržava.

“Mogućnosti ruskog oružja, njihova pouzdanost i delotvornost pokazani su u borbi protiv terorista u Siriji, u borbi protiv terorizma na celom Bliskom istoku”, inzistirao je Putin.

“Upotreba vazduhoplovstva i protivvazdušne obrane u stvarnim borbenim uslovima donosi dragoceno iskustvo osoblju vazduhoplovstva i inženjerima, kao i izvođačima državne vojne proizvodnje”, dodao je.

Prema poslednjem izveštaju nezavisnog instituta Sipri, Sjedinjene Države su i dalje prvi izvoznik s 33 odsto tržišta (plus 3 boda) ispred Rusije 23 odsto (-1 bod), Kine 6,2 odsto (plus 2,4 boda) i Francuske 6,0 odsto, (-0,9 boda).

Prema toj organizaciji, transfer oružja u svetu je dostigao rekordni nivo nakon Hladnog rata u poslednjih pet godina.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Ljajić danas sa rukovodstvom "Agrokorovih firmi" u Srbiji, sudbina 10.000 radnika glavna tema
Next Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 skočio

You might also like

Makroekonomija

Standard & Poor’s: Kreditni rejting Crne Gore sada stabilan

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s objavila je novi izveštaj za Crnu Goru kojim je promenila izgled rejtinga iz “negativnog” u “stabilan”, uz očuvanje ocene B+/B, saopšteno je iz

Makroekonomija

Analiza Erste Grupe: Kako će situacija u Turskoj uticati na valute CIE

Prošlog četvrtka i petka, pažnja je bila prevashodno okrenuta ka dešavanjima u Turskoj, koja su imala primetan negativan efekat prelivanja i na globalna tržišta.

Makroekonomija

Indijska ekonomija prva na svetu po razvoju

Indija procenjuje da će njena ekonomija porasti između sedam i 7,5 odsto u fiskalnoj godini koja počinje 1. aprila, što bi je ponovo učinilo najbrže rastućom večikom ekonomijom sveta.