Prihodi kompanije Nike usporili

Prihodi kompanije Nike usporili

Nike je u proteklom tromesečju zabeležio usporavanje rasta prihoda, a kako i slabost narudžbina ukazuje na jačanje konkurencije Adidasa i Under Armoura, cena akcije najvećeg svetskog proizvođača sportske opreme pala je u sredu 7 odsto.

Prema poslovnom izveštaju, prihodi Nikea dostigli su u proteklom kvartalu, završenom s krajem februara, 8,43 milijarde dolara, 5 odsto više nego u istom razdoblju godinu dana pre. To je manje u odnosu na očekivanja analitičara i manje u odnosu na prethodno tromesečje kada su prihodi porasli više od 6 odsto.

Pritom su prihodi na severnoameričkom tržištu, najvećem Nikeovom tržištu, porasli za 3 odsto na godišnjem nivou, dok je prodaja kompanije u Kini podbacila. Porasla je samo 9 odsto, dok je u prethodnih devet tromesečja rasla po dvocifrenim stopama.

Ulagače je posebno razočarao podatak o padu budućih narudžbina za 1 odsto, što najavljuje slabost prodaje u idućem razdoblju. Analitičari su očekivali rast narudžbina za 3,5 odsto.

Iako Nike i dalje dominira u Severnoj Americi, analitičari kažu da posustaje u odnosu na nemački Adidas i domaće konkurente, kao što je Under Armour.

Posebno je snažna konkurencija Under Armoura, drugog po veličini američkog proizvođača sportske opreme, u segmentu košarkaških proizvoda, najviše patika.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni podatak o rastu čiste dobiti Nikea za 19 odsto na godišnjem nivou, na 1,14 milijardi dolara.

“Puno je zabrinutosti u vezi rasta Nikea u pojačanom konkurentskom okruženju jer, pre tri do pet godina za Nike konkurencija gotovo da i nije postojala”, kaže Brian Yarbrough, analitičar u firmi Edward Jones.

Izvor: Agencije
Previous Azijske berze zabeležile manji skok
Next Na Vidikovcu počinje izgradnja tržnog centra Big Fashion

You might also like

Industrija

GLM Group od novembra proizvodi u Zrenjaninu

Italijanska kompanija za proizvodnju izduvnih sistema za automobilsku indistriju GLM Group zakupila je proizvodni prostor kompanije Minel u Zrenjaninu.

Najvažnije vesti

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto.

Transport

Rekordan gubitak Rolls-Roycea u 2016. godini

Britanski proizvođač motora za avione Rolls-Royce u 2016. godini je ostvario rekordni gubitak od 4,6 milijardi britanskih funti, što je posledica troškova nagodbe zbog optužbi za podmićivanje kao i pada kursa britanske funte zbog Brexita,