Lavrov : Kriza u Makedoniji veštački izazvana, Crna Gora popustila pred ultimatumom

Lavrov : Kriza u Makedoniji veštački izazvana, Crna Gora popustila pred ultimatumom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je zapadne zemlje na opasnost od zaoštravanja situacije u Makedoniji.

U Makedoniji je trenutno izuzetno složena situacija, možemo je čak nazvati i svojevrsnom krizom, koja je umnogome veštački izazvana i vodi ka društvenoj podeli, rekao je Sergej Lavrov, izrazivši nadu da će “Zapad razumeti opasnost te situacije”.

Kada je reč o Crnoj Gori, Lavrov je rekao da žali što je ta zemlja rešila da uđe u NATO.

“Crna Gora je popustila pred ultimatumom – ili Rusija ili NATO i odlučila da zanemari ekonomski aspekt i da žrtvuje odnose sa Rusijom. Neka je ta odluka na savesti crnogorskih lidera, kao i rukovodilaca NATO-a”, poručio je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Ministar inostranih poslova Rusije upitao je i na koji način će članstvo Crne Gore doprineti povećanju bezbednosti NATO pakta.

Lavrov se osvrnuo i na problematiku celokupnog balkanskog regiona, pogotovo kada je reč o navodnim provokativnim dejstvima Rusije.

Sve normalne veze balkanskih zemalja sa Rusijom istog časa postaju briga pojedinih zvaničnika, koji to komentarišu kao mešanje Rusije u unutrašnja pitanja Balkana. Mi se ne plašimo takvih izjava, naši stavovi se poklapaju sa stavovima mnogih zemalja Balkana, rekao je Lavrov.

Lavrov se osvrnuo i na optužbe upućene Moskvi na račun mešanja u izborni proces drugih zemalja i naglasio da se Rusija time ne bavi.

“Mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja drugih zemalja, pa ni u izborne procese. Zapanjim se svaki put kada pročitam u novinama apsolutne izmišljotine o navodnom mešanju u izbore u Francuskoj ili Nemačkoj”, kazao je Lavrov.

Lavrov je dodao i da će se Rusija sa apsolutnim poštovanjem odnositi prema rezultatima izbora u Francuskoj i Nemačkoj.

Izvor:RTS
Previous Beogradska berza: Novi pad indeksa, Komercijalna banka najprometnija
Next Slovačka ubrzala postupak izdavanja radnih dozvola, nove olakšice za radnike izvan EU

You might also like

Geopolitika

Putin u Uzbekistanu da oda poštu Karimovu – (i odredi novog predsednika države?)

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas ruže na grob pokojnog uzbekistanskog lidera Islama Karimova, čija je smrt prošle nedelje nakon njegovih 27 godina na vlasti pobudila strahove od razvoja

Geopolitika

Austrija i Nemačka oštro kritikovale nove sankcije Rusiji

Nemačka i Austrija su oštro kritikovale najnovije američke sankcije Rusiji jer bi one mogle da utiču na evropske kompanije uključene u projekte za dopremanje ruskog gasa u Evropu.

Geopolitika

SAD zvanično označile Severnu Koreju pretnjom po globalni finansijski sistem

Sjedinjene države su u sredu napravile još jedan korak u nameri da izoluju Severnu Koreju od svetskog finansijskog sistema zvanično je označivši “globalnim koncernom za pranje novca” i pretnjom za