Evropske berze: Oprezna trgovina nakon dvonedeljnog pada cena

Evropske berze: Oprezna trgovina nakon dvonedeljnog pada cena

Na europskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, nakon pada cena akcija dva dana zaredom, jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije dok ne vide kako će se u Washingtonu rasplesti situacija sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,30 sati gotovo nepromenjen, nakon što je juče pao 0,4 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,30 sati u minusu 0,05 odsto, na 7.324 boda, dok je pariski CAC skliznuo 0,15 odsto, na 4.988 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, 0,15 odsto, na 11.922 boda.

Nakon dva dana pada cena akcija, ulagače je malo umirio jučerašnji rast S&P 500 i stagnacija Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nakon što su dan pre pali više od 1 odsto, što nije zabeležno od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsednika SAD-a.

Poslednjih meseci cene su akcija snažno rasle zahvaljujući Trumpovim obećanjima da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim poslovnim sektorima.

No, zbog velike polemike u Washingtonu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nakon što je Trump ukinuo tzv. Obamacare, i neizvesnosti po pitanju prolaska tog zakona u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspeti sprovesti svoje planove.

Stoga na tržištima vlada oprez uoči glasanja o tom zakonskom predlogu u četvrtak uveče.

“Glasanje o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti veliki je test za Trumpa. Ako ga ne uspe progurati, to bi dodatno naštetilo akcijama. To takođe povećava rizike da bi i njegove druge politike, kao što je smanjenje poreza, mogle biti odložene”, kaže Masafumi Yamamoto, strateg u firmi Mizuho Securities.

I na azijskim berzama jutros se trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, ojačao 0,2 odsto, nakon što je juče pao više od 1 odsto.

I na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,2 odsto, na 19.085 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Na Vidikovcu počinje izgradnja tržnog centra Big Fashion
Next Ukrajina: Požar u skladištu municije, evakuisano 20.000 stanovnika

You might also like

Berza

ECB prestaje štampati novčanicu od 500 evra, u opticaju više banknota od 100 i 200 evra

Zbog zabrinutosti da novčanica od 500 evra olakšava ilegalne aktivnosti, poput pranja novca pa čak i finansiranja terorističkih aktivnosti, Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da prestane štampati svoju najveću

Berza

Cene nafte pale na najniži nivo u poslednje tri nedelje

Cene nafte pale su u sredu na najniži nivo u poslednje tri sedmice pritisnute jakim dolarom i neočekivano velikim zalihama u Sjedinjenim Državama.

Berza

Azijske berze pale, slabiji dolar

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio je u minusu 0,2 posto što je najniži nivo u dva meseca.