NBS: Bankari i privrednici očekuju stabilnu inflaciju

NBS: Bankari i privrednici očekuju stabilnu inflaciju

Finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija ostati stabilna i u granicama cilja, i to kako za godinu tako i za dve godine dana unapred, pokazuju rezultati februarske ankete Narodne banke Srbije.

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za februar 2018. su na nivou od 2,5%, dok privrednici za isti period očekuju inflaciju od 2,0%.

Srednjoročna inflaciona očekivanja (za februar 2019) su takođe stabilna i u granicama cilja, i iznose 3,0% kod finansijskog sektora i 2,0% kod privrede, objavila je NBS..

“Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku” ističe NBS.

Narodna banka Srbije od juna 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Gdeinvestirati.com
Previous Teroristički napad u Londonu ispred zgrade britanskog parlamentna
Next Srbija za inovacije izdvaja 0,73 odsto BDP-a, a Švajcarska tri odsto

You might also like

Makroekonomija

Prodati državni zapisi vredni 75 miliona evra

Uprava za javni dug prodala je juče celu emisiju pedesettronedeljnih državnih zapisa denominovanih u evrima, vrednih 75 miliona evra.

Berza

Peter Garnry: Da li su akcije otporne na usporavanje?

Za nama je još jedan dobar kvartal za globalne akcije, s kineskim i akcijama zemalja tržišta u razvoju, koje su najviše profitirale, a slede ih evropske akcije pokrenute prilivima kapitala.

Makroekonomija

Brexit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez 1.ooo funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Brexitom, stoji u izveštaju globalne konsultantske kompanije Oliver Wyman.