Cene nafte u padu, zalihe u SAD na novim rekordnim nivoima

Cene nafte u padu, zalihe u SAD na novim rekordnim nivoima

Cene nafte na međunarodnim tržištima beleže negativan smer nakon podatka da su zalihe u Sjedinjenim Državama dostigle nove rekordne nivoe, čime su ozbiljno ugroženi napori OPEC-a da smanji prekomernu snabdevenost tržišta.

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, trguje se za 50,19 dolara, što predstavlja pad od 1,51% u odnosu na prethodni dan, dok je američka WTI nafta pojeftinila 1,39 odsto i na 47,57 dolara. Trenutne cene nafte su najniže u četiri meseca.

Američka Uprava za energetiku (EIA) danas je saopštila da su zalihe sirove nafte u zemlji, u nedelji koja se završila 17.marta, porasle za 5 miliona barela, na rekordnih 533,1 miliona barela.

Analitičari Global Platts-a su predviđali rast za 2 miliona barela, dok je u utorak Američki institut za naftu (API) objavio rast zaliha za 4,5 miliona barela.

Dogovor između Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i 11 drugih zemalja izvan kartela, da smanje proizvodnju za 1,8 milijona barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine imao je slabašan uticaj na nagomilane globalne zalihe nafte, a rast zliha u SAD povećava pritisak na OPEC da produži dogovoreno smanjenje proizvodnje i nakon juna meseca.

“Što cena više pada, veći je i pritisak na OPEC da produži svoje rezove”, rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

OPEC je sklon produženju dogovorenog smanjenja proizvodnje, ali želi podršku proizvođača izvan OPEC-a, poput Rusije, iako te zemlje nisu još u potpunosti ispunile svoje obaveze iz Sporazuma, rekli su izvori unutar Organizacije. Po mišljenju analitičara Commerzbank, dogovor o smanjenju proizvodnje bi se trebao primenjivati do kraja 2017.godine kako bi zalihe nafte u industrijskim zemljama pale na petogodišnji prosek.

“OPEC-ova intervencija na tržištu još nije rezultirala vidljivijim padom, finansijska tržišta gube strpljenje”, navela je u zabelešci američka banka Jefferies. U Banci smatraju da će rezovi predvođeni OPEC-om početi pokazivati uticaj u drugoj polovini 2017. godine, ali dodaje da očekuje rast američke proizvodnje u 2017. za 360.000 barela dnevno u 2017. te za jedan milion barela dnevno u 2018. godini.

Takođe, banka Goldman Sachs juče je upozorila svoje klijente da porast američke proizvodnje “može stvoriti materijalnu prezasićenost u periodu od 2018. do 2019.”

Izvor:Agencije
Previous Ukrajina zabranila ulazak u zemlju ruskoj predstavnici na Evroviziji
Next Teroristički napad u Londonu ispred zgrade britanskog parlamentna

You might also like

Berza

Beogradska berza: Metalac u fokusu, nastavak silaznog trenda

Četvrti dan zaredom nastavljen je lagani silazni trend tržišta akcija, dok su ponovo državne obveznice donele veliki promet. Ukupna realizacija na trgovanju iznosila je 875,9 miliona RSD (7,1 milion EUR),

Berza

Neizvesno spajanje Londonske i Deutsche berze

Planirano spajanje Londonske berze (LSE) i Deutsche berze, čime bi se formiralo najveće tržište u Evropi dovedeno je u pitanje nakon što su u LSE rekli da Evropska komisija najverovatnije

Berza

Wall Street pod pritiskom usporavanja rasta američke privrede

Cene akcija na američkim berzama u petak su blago oslabile pod pritiskom razočaravajućih podataka o privrednom rastu SAD i poslovnih rezultata nekoliko kompanija.