Velika Britanija namerava da ojača vojne veze sa Nemačkom nakon Brexit-a

Velika Britanija namerava da ojača vojne veze sa Nemačkom nakon Brexit-a

Britanija i Nemačka planiraju da potpišu novi sporazum o odbrani nakon što premijerka Tereza Mej pokrene Član 50 o napuštanju EU.

Mejova traži da se naglasi britanski doprinos evropskoj bezbednosti kroz obuku, sajber-bezbednost i pomorske patrole dok ona otpočinje razvod Britanije i EU.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se radi sa Nemačkom na “zajedničkoj izjavi o budućoj saradnji”.

Nemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo je za “Fajnenšijal tajms” da se radi na zajedničkim projektima.

– Nezavisno od efekta Bregzita, Velika Britanija ostaje snažan partner i saveznik u NATO kao i bilateralno – poručeno je iz nemačkog Ministarstva odbrane.

Ser Majkl Felon, britanski sekretar odbrane, navodno je već razgovarao sa nekoliko EU zemalja o uspostavljanju vojnih veza.

Takav epilog dolazi nakon što su britanske trupe raspoređene u Estoniji kao deo NATO plana da se “suprotstave ruskoj agresiji na Baltiku”.

Trupe bi trebalo da budu stacionirane u zemlji u jednoj od najvećih raspoređivanja u istočnoj Evropi još od hladnog rata.

Najnoviji helikopteri Kraljevske mornarice takođe će biti raspoređeni na nemačkoj fregati i učestvovaće u operacijama na Mediteranu sledeće godine.

Foto:Bild.de

Foto:Bild.de

Izveštaji o većoj vojnoj saradnji stižu nakon što je američki predsednik Donald Tramp optužio Nemce da “duguju veliku svotu novca” za NATO.

Tramp je takođe istakao da bi Nemačka trebalo da više plaća SAD za to što je brani.

Nakon što se pojavio snimak na kojem Donlad Tramp odbija da se rukuje sa Angelom Merkel prilikom fotografisanja, američki predsednik je na Tviteru napisao: “Uprkos tome šta čujete putem LAŽNIH VEST, imao sam FANTASTIČAN sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.”

Ipak, Nemačka duguje ogromne svote novca NATO paktu i SAD moraju biti više plaćene zbog moćne i veoma skupe odbrane koju pružamo Nemačkoj – napisao je Tramp na Tviteru.

Nemačka trenutno ne dostiže standard po kojem bi trebalo izdvojiti najmanje 2 procenta BDP-a na odbranu. Berlin izdvaja 1,23 procenta.

Ipak, Merkelova je naglasila da će Berlin povećati svoje doprinose.

Izvor:Blic
Previous Ljajić: Ove nedelje sastanak sa rukovodstvom "Agrokorovih" firmi u Srbiji
Next Švajcarci objavili vodič za plate po zanimanjima

You might also like

Geopolitika

Kerry: Dobri odnosi SAD i Njemačke ključni za sve na ovoj planeti

Odlazeći američki državni sekretar John Kerry (Džon Keri) poručio je saveznicima u Berlinu, posle nedavnih političkih preokreta u Evropi i SAD, da će “sve biti u redu”.

Geopolitika

Štajnmajer: Izborom Trampa, svet 20. veka je definitivno prevaziđen, pripremite se na neizvesnosti

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) ocenio je da izbor Donalda Trampa za predsednika SAD predstavlja prekid sa starim poretkom i predvideo neizvesna vremena za svet.

Politika

Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je državni ministar bezbednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio