Azijske berze: Akcije dostigle najviši nivo u poslednjih 15 meseci

Azijske berze: Akcije dostigle najviši nivo u poslednjih 15 meseci

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija dostigle najviše nivoe u 15 meseci, dok je dolar oslabio nakon novih opreznih poruka iz američke centralne banke.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,3 odsto, a blago su pale i cene akcija u Australiji.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su između 0,2 i 1,0 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,4 odsto, dostigavši novi najviši nivo u 15 meseci.

Azijske berze rastu zahvaljujući naznakama jačanja regionalnih ekonomija, posebno kineskih, koje je duže vreme beležilo usporavanje rasta.

Zbog toga tržišta nije obeshrabrio ni jučerašnji blagi, ali ipak pad berzanskih indeksa na Wall Streetu, što je posledica zabrinutosti tamošnjih ulagača u vezi najavljenih poreskih i drugih reformi američkog predsednika Donalda Trumpa.

Od početka novembra, kada je Trump pobedio u trci za Belu kuću, S&P 500 indeks porastao je oko 11 odsto, zahvaljujući najviše Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza građanima i kompanijama, labavljenju regulacija u pojedinim sektorima te povećanju fiskalne potrošnje.

No, poslednjih nedelja Trump se više bavi optužbama protiv prethodnog predsednika Baracka Obame da ga je prisluškivao, zdravstvenim osiguranjem i drugim sličnim pitanjima, a konkretnog predloga o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje još nema.

“Fiskalni podsticaji Trumpove vlade neće zaživeti pre avgusta, a možda i puno kasnije, pa bi ekonomija od toga mogla imati koristi tek iduće godine. A to tržište pomalo ugrađuje u cene akcija, koje splašnjavaju nakon snažnog postizbornog uspona”, kaže Tatsushi Maeno, strateg u firmi Okasan Asset Management.

Podršku azijskim tržištima pruža rast cena nafte jer ulagači očekuju da će članice OPEC-a produžiti smanjenje proizvodnje i nakon juna, roka koji su dogovorile krajem prošle godine.

Zahvaljujući tome, na londonskom je tržištu cena barela jutros porasla 0,4 odsto, na 51,85 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer je sve jasnije da će američka centralna banka biti oprezna prilikom daljeg povećanja kamata, nakon što ih je prošle nedelje povećala za 0,25 postotnih bodova.

Charles Evans, predsednik ogranka Feda u Chicagu, kazao je juče da je u ovoj godini verovatno povećanje kamata još u dva navrata, što je razočaralo ulagače koji su očekivali brži rast cene novca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 100,26 bodova, nedaleko 100,02 boda, najnižeg nivoa u šest nedelja na koju je skliznuo juče.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skliznuo na 112,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,60 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra dostigla 1,0765 dolara, dok je juče uovo doba iznosila 1,0760 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Oprezna trgovina na početku nedelje
Next I Renault manipulisao testovima emisija štetnih gasova

You might also like

Berza

Beogradska berza: Posle objave finansijskih rezultata, Aerodrom poskočio 2,2 %

Drugi dan zaredom nastavljen je lagani uzlazni trend domaćeg tržišta akcija, a indeks Belex15 se zadržao iznad psihološke granice od 600 poena uz rast od 0,1%. Ukupan promet u trgovanju

Berza

Azijske berze pale treći dan zaredom, dolar ojačao

Na azijskim berzama cene akcija su pale i u četvrtak, treći dan zaredom, što je posledica strahova ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata u SAD-u, dok je vrednost dolara prema korpi valuta

Berza

Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni uoči nekoliko važnih političkih događaja, dok se svi najvažniji indeksi kreću oko rekordnih nivoa.