Zlato poskupelo nakon povećanja kamata u SAD

Zlato poskupelo nakon povećanja kamata u SAD

Cena zlata porasla je oko 2 odsto, dosegavši najviši nivo u nedelju dana, nakon odluke američke centralne banke da poveća kamatne stope.

Uncom zlata jutros se trguje oko1.224 dolara, dok je juče u ovo vreme cena plemenitog metala bila nešto niža od 1.200 dolara po unci.

Ključna kratkoročna kamatna stopa u SAD je povećana za 25 baznih poena, u rasponu 0,75 odsto do 1,00 odsto, a u saopštenju Fed-a nakon sastanka nagoveštena su još dva povećanja u ovoj godini, uz naglasak da će kamate rasti postepeno.

Zlato je osetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara. Postepeno povećanje kamatnih stopa smatra se manjom pretnjom po plemeniti metal od ubrzanog povećanja cena novca.

Takođe, najnoviji podaci su pokazali da su potrošačke cene u najvećoj ekonomiji sveta porasle dvostruko brže u odnosu na januar prošle godine, a zlato je tradicionalna zaštita od inflacije. Zbog toga je prošle sedmice Bank of America Merrill Lynch povećala svoje prognoze do kraja 2017. godine.

“Obzirom da pooštravanje monetarne politike nije naglo, a imajući u vidu inflaciju i niz političkih neizvesnosti, uključujući izbore u Evropi i protekcionizam, očekujemo cenu zlata oko 1.400 dolara po unci do kraja ove godine”, napisali su u zabelešci klijentima.

Rast cene zabeležili su i drugi plemeniti metali. Ugovori srebra za isporuku u maju poskupeli su 3,2%, na 17,46 dolara po unci. Platina je poskupela 3,6%, na 970,80$ po unci a paladijum 3,4% na 770,80 dolara po unci.

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze: Indeksi u skoku nakon podizanja kamatnih stopa Feda
Next Google će uskoro držati 80% tržišta reklamiranja u segmentu pretrage

You might also like

Tema dana

Srbija: Fiat Chrysler ostaje najveći izvoznik, Philip Morris ostvario veliki skok

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je da je kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija i dalje na prvom mestu na listi najvećih srpskih izvoznika sa izvozom vrednim 663,6 miliona evra ostvarenim u prvih

Berza

Dinar ojačao, u ponedeljak 123,26 dinara za jedan evro

Dinar je ojačao 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,2551 dinara za jedan evro.

Svetske berze

Wall Street pod pritiskom usporavanja rasta američke privrede

Cene akcija na američkim berzama u petak su blago oslabile pod pritiskom razočaravajućih podataka o privrednom rastu SAD i poslovnih rezultata nekoliko kompanija.