Wall Street: Indeksi pod pritiskom energetskog sektora

Wall Street: Indeksi pod pritiskom energetskog sektora

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale, najviše u energetskom sektoru jer su cene nafte pale na najniže nivoe od novembra prošle godine.

Dow Jones oslabio je 0,21 odsto, na 20.837 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 odsto, na 2.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 odsto, na 5.856 bodova.

Najviše su juče, 1,1 posto, pale cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte na najniže nivoe još od kraja novembra jer je OPEC objavio da rastu zalihe nafte u svetu i proizvodnja izvan tog kartela.

„Ni jedan od tih podataka nije dobar ako želite podstaći cenu nafte. Jednostavno ne izgleda da zalihe padaju”, kaže Kim Forrest, analitičarka u firmi Fort Pitt Capital Group.

Cene nafte pod pritiskom su već nedelju dana, tokom kojih su izgubile oko 11 odsto, jer se ulagači plaše da OPEC-ovo smanjenje proizvodnje od početka godine neće ublažiti neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje onoliko koliko se očekivalo jer u SAD-u proizvodnja nafte raste.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je u utorak započela dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke na kojoj će, kako se očekuje, biti povećane ključne kamatne stope.

Poslednjih nedeljaža iz Feda stižu najave da bi kamate mogle biti povećane ako ekonomski pokazatelji budu dobri, a svi poslednji izveštaji ukazuju na ubrzanje rasta najveće svetske ekonomije i jačanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto.

Zbog toga trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji više od 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već na ovoj sednici, za 0,25 postotnih bodova.

Iako povećanje kamata obično loše utiče na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast ekonomije ubrzava i može podneti povećanje cene novca.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6,23 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,93 milijarde.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 odsto, na 7.357 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,01 odsto, na 11.988 bodova, a pariski CAC 0,51 odsto, na 4.974 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Trećina radnika u Srbiji radi "na crno"
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu uoči odluke Feda o kamatama

You might also like

Svetske berze

Azijske berze pale treći dan zaredom, dolar ojačao

Na azijskim berzama cene akcija su pale i u četvrtak, treći dan zaredom, što je posledica strahova ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata u SAD-u, dok je vrednost dolara prema korpi valuta

Berza

Dinar raste, srednji kurs 122,26 dinara za evro

Dinar će danas ojačati prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs će iznositi 122,2594 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Beogradska berza: Prekinut pozitivni niz, Sojaprotein među retkim dobitnicima

Šestodnevni uzlazni trend beogradskog tržišta akcija je prekinut, a gro današnjeg prometa ponovo su zauzele državne obveznice.