Nedimović: Srbija u januaru i februaru izvezla 12.000 tona malina

Nedimović: Srbija u januaru i februaru izvezla 12.000 tona malina

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Arilju da je Srbija u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline i da dominira u kvalitetu tog voća.

On je nakon sastanka s hladnjačarima istakao da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju,

Nedimović je naveo da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz Bosne i Hercegovne, saopštilo je resorno ministarstvo.

“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira domaćoj”, naglasio je ministar, navodi se u saopštenju.

Nedimović je pozvao otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća da učestvuju u formiranju stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati aktivnosti izmedju njih i proizvodjača.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

Branislav Nedimović (Foto: SrbijaPress)

Branislav Nedimović (Foto:
SrbijaPress)

“Želimo da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama”, rekao je Nedimović.

On je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istakao da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, kao i da je sjenički sir primer za to.

“Što više imamo proizvodjača sa oznakom geografskog porekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu”, naveo je Nedimović.

On je podsetio da resorno Ministarstvo daje podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaća sedam dinara.

Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve, jer će se od 1 januara 2018. plaćati u zavisnosti od kvaliteta plaćati premija.

“Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto”, rekao je Nedimović.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evropske berze pale nakon četvorodnevnog rasta
Next Da li je zlato precenjeno ili podcenjeno - niko ne zna

You might also like

Preduzetništvo

Opština Bač subvencioniše poljoprivredne kredite

Predsednik Opštine Bač Borislav Antonić potpisao je u ponedeljak, 30. oktobra 2017. godine, ugovore sa predstavnicima banaka o poslovno-tehničkoj saradnji u programu subvencionisanja kamatne stope na kratkoročne poljoprivredne kredite.

Agrobiznis

Hrvatski Viro zainteresovan za srpsko tržište šećera

Najveće šanse za preuzimanje dve srpske šećerane u Crvenki i Žablju imaju fabrika šećera iz Hrvatske, Viro, zajedno sa francuskom grupom Cristal Union.

Najvažnije vesti

Sastanak resornih ministara i proizvođača pšenice o ceni hlebnog zrna

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije sastaće se danas sa proizvođačima pšenice, odnosno predstavnicima udruženja, mlinarske industrije i otkupljivačima, rečeno je agenciji