Cene nafte u padu, Saudijska Arabija povećala proizvodnju

Cene nafte u padu, Saudijska Arabija povećala proizvodnju

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su na nivo od 30. novembra prošle godine nakon izveštaja da je Saudijska Arabija povećala proizvodnju u februaru.

Barelom “brent” nafte se trguje za 50,60$, što predstavlja dnevni pad od 1,5%, dok je američka WTI u minusu 1,90% i trguje se za 47,50 dolara.

Najveći svetski proizvođač, i najvažniji član OPEC-a, Saudijska Arabija značajno je povećala svoju proizvodnju nafte, uprkos globalnom dogovoru o smanjenju proizvodnje.

Po najnovijem mesečnom izveštaju OPEC-a, Saudijska Arabija je u februaru povećala proizvodnju nafte u proseku za 263.000 barela dnevno, čime je ukupna proizvodnja opet porasla iznad 10 miliona barela dnevno, na 10,011 miliona barela. U januaru je Saudijska Arabija bila srezala svoju proizvodnju na 9,8 miliona barela, što je bilo više od preuzetih obaveza iz globalnog sporazuma o rezanju proizvodnje. Saudijsko rezanje proizvodnje podstaklo je rast cena do 56 dolara.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju dogovorili su krajem prošle godine da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. (Zbog sukoba zaraćenih frakcija u Libiji i terorističkih napada na naftovode u Nigeriji, ove dve zemlje su izuzete iz sporazuma u smanjenju proizvodnje).

Prošle je nedelje saudijski ministar za naftu Khalid Al-Falih izrazio nezadovoljstvo implementacijom postignutog sporazuma, rekavši da njegova zemlja neće “do beskonačnosti sama nositi teret smanjenja proizvodnje”. Al-Falih je još rekao da bi se i druge zemlje mogle pozabaviti problemom prekomerne ponude, između ostalih, i Irak i Rusija.

U fokusu investitora danas popodne će biti nezvanični, podaci Američkog instituta za naftu (API), a u sredu, zvanični, američke Uprava za energetiku (EIA) o zalihama nafte u SAD.

Previous Škotska pivara otvara pivski hotel u SAD-u
Next Beogradska berza: Lagani pad tržišta, Alfa plam najprometniji

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Indeksi skočili, Fed podiže kamate

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, najviše u finansijskom sektoru, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen poručila da će kamate biti povećane relativno skoro.

Berza

Azijske berze se oporavljaju nakon trodnevnih gubitaka

Na azijskim berzama u ponedeljak najvažniji indeksi su ojačali, izuzev japanskog Nikkeia, prekinuvši trodnevni negativni niz tokom kojeg su ukupno pali tri odsto, no investitori su i dalje na oprezu zbog mogućeg

Svetske berze

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 pao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo, dok je S&P 500 oslabio jer je rast inflacije povećao verovatnoću da bi Fed do kraja godine mogao još