Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar na stabilnom nivou

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar na stabilnom nivou

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, dok je kurs dolara stabilan uoči sednice američkog Feda na kojoj će najverovatnije biti povećane kamatne stope.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto, a blago su pale i cene akcija u Australiji i Singapuru.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,2 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto.

Na azijskim se berzama trguje suzdržano jer ulagači nisu voljni znatnije menjati pozicije uoči sednice čelnika američke centralne banke u utorak i sredu.

Poslednjih nedeljaa iz Feda stižu nagoveštaji da bi kamate mogle biti povećane vrlo skoro ako ekonomski pokazatelji budu dobri.

A sva poslednja izveštaja ukazuju na ubrzanje rasta najveće svetske ekonomije  i jačanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto.

Zbog toga trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 94 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već ove nedelje, za 0,25 postotnih bodova.

U fokusu ulagača su i makroekonomski podaci iz Kine. Investicije u fiksni kapital i industrijska proizvodnja porasli su u februaru više nego što se očekivalo, no promet u trgovini na malo podbacio je procene.

Iako podaci ukazuju na stabilan trend započet u drugoj polovini prošle godine, kineska kancelarija za statistiku upozorila je da se ekonomija i dalje suočava s neizvesnošću i da bi trebalo ojačati unutrašnje pokretače rasta ekonomije.

Nakon što je lani druga po veličini svetska ekonomija porasla 6,7 odsto, najsporije u poslednjih 26 godina, vlasti u ovoj godini ciljaju rast od oko 6,5 odsto.

Berza u Šanagaju nesigurno je reagovala na najnovije pokazatelje, pa se indeks kreće malo u negativnom, malo u pozitivnom području.

Pažljivo se prate i cijene nafte, koje se i dalje kreću oko najnižih nivoa u tri i po meseca jer, dok članice OPEC-a smanjuju proizvodnju prema lanjskom dogovoru, u SAD-u proizvodnja raste.

Zbog toga niko nije siguran koliko će OPEC-ovo smanjenje proizvodnje uticati na ublažavanje neravnoteže između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Jutros u cene nafte oslabile daljih 0,1 odsto, pa se na američkom tržištu cena barela kreće oko 48,35, a na londonskom tržištu oko 51,30 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan uoči sednice Feda jer je povećanje kamata, kažu analitičari, već ugrađeno u kurseve.

“Povećanje kamata već je ugrađeno u tkurseve, pa postoji, s jedne strane, rizik od naglog pada cene dolara ako Fed zadrži kamate nepromenjene. S druge strane, ako poruke iz Feda nagoveste ubrzanje tempa povećanja kamata, dolar bi mogao ojačati”, objašnjava Jingyi Pan, analitičarka u IG-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, na 101,38 bodova.

Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 114,90 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,75 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra skliznula na 1,0650 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0695 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Vučić danas u Berlinu sa Angelom Merkel
Next SAD postavljaju sistem napadačkih dronova na Korejskom poluostrvu

You might also like

Berza

Beogradska berza: Belex15 oslabio 0,3 odsto

Prvi trgovački dan u nedelji doneo je veliki promet, a gro prometa ponovo su zauzele državne obveznice.

Berza

Nakon sastanka Fed-a cena zlata porasla više od 3 odsto, evro blizu nivoa 1,13 dolara

Cena zlata porasla je za više od 3 odsto nakon što je američka centralna banka smanjila očekivanja u pogledu povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Berza

Turska lira i dalje u padu

Turska lira nastavila je juče da pada, nakon kraćeg oporavka i nakon što su SAD zapretile novim sankcijama.