Zaoštravanje sukoba: Turska ministarka uz pratnju policije izbačena iz Holandije

Zaoštravanje sukoba: Turska ministarka uz pratnju policije izbačena iz Holandije

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je jutros da će njegova zemlja snažno odgovoriti na “neprihvatljivo postupanje” holandskih vlasti prema turskim ministrima koji su sprečeni u nameri da se obrate državljanima Turske u Holandiji.

Jildirim je u pisanoj izjavi pozvao Turke koji žive u Evropi da ostanu smireni i da ne reaguju na provokacije, kao i da glasaju 16. aprila na referendumu o promenama turskog ustava, dodajući da bi to bio najbolji odgovor evropskim državama.

On je naveo da će Turska snažno odgovoriti na neprihvatljivo postupanje Holandije prema ministrima koji imaju diplomatski imunitet.

“Naši takozvani evropski prijatelji koji govore o demokratiji, slobodi izražavanja i ljudskim pravima pali su na svom ispitu”, rekao je Jildirim.

Turska ministarka za porodična pitanja Fatma Betul Sajan Kaja rekla je jutros da su je holandske vlasti sprovele do granice sa Nemačkom na način koji je “pogazio sve demokratske i ljudske vrednosti”.

Ona je navela na društvenoj mreži Tviter da je odvedena u grad Najmegen, u blizini granice s Nemačkom, dodajući da osuđuje postupanje holandskih vlasti u ime svih građana Turske.

“Ceo svet mora da preduzme mere protiv fašističke prakse! Takvo ophođenje prema ministarki nije prihvatljivo”, navela je ona.

Holandski premijer Rut poručio je preko društvenih mreža da je traženo razumno rešenje ali da se to pokazalo nemogućim.

“Tursku ministarku je holandska vlada proglasila nepoželjnim strancem, pa se shodno našim propisima takva osoba mora proterati i vratiti odakle je došla, u Nemačku. Bilo je potrebno više sati pregovaranja da bismo je naterali da izađe iz vozila i da bismo mogli da je proteramo. Morali smo i da proverimo da li je njeno obezbeđenje, 10 do 15 osoba, naoružano”, istakao je gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu razgovarao je telefonom s potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, od koga je zatražio da podstakne holandskog premijera da zaustavi “sramotu” prema turskim ministrima kojima je zabranjeno da prisustvuju skupovima.

Kako je naveo u intervjuu za televiziju Haber, on je Timernmansu, holandskom političaru, rekao da je situacija “izmakla kontroli”.

Holandska vlada povukla je u subotu dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova koji je najavio da će doći u Holandiju da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum kojim se daju veća ovlašćenja šefu države. Holandska vlada je navela da je povukla dozvolu zbog “rizika za javni red i bezbednost” nastalih povodom najavljene posete Čavušoglua.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao u subotu da Holandija “ne zna politiku niti međunarodnu diplomatiju” i dodao “to su ostaci nacizma, to su fašisti”, što je holandski premijer Mark Rute ocenio kao “sumanutu primedbu”.

RoterdamDemonstranti u Roterdamu i Ankari

Holandska policija je tokom noći uz upotrebu vodenih topova rasterala demonstrante, pristalice turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ispred turskog konzulata u Roterdamu koji su se okupili nakon što su vlasti onemogućile tursku ministarku za porodična pitanja Fatmu Betul Kaje da priđe diplomatskom predstavništu.

Nije bilo mirno ni ispred holandske ambasade u Ankari. Tursko Ministarstvo inostranih poslova je iz bezbednosnih razloga zatvorilo pristup tom objektu, ali i konzulatu u Istanbulu. Slične mere su na snazi i ispred rezidencije holandskog ambasadora.

“Okupili smo se ovde zbog ponašanja holandske vlade prema turskim vlastima. To je nerazuman i nemoralni stav i nije u skladu sa diplomatskim pravilima”, naglašava Šukru Kartepe, savetnik predsednika Erdogana.

Diplomatski sukob dve zemlje odvija se nekoliko dana pre holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se prema anketama očekuje jačanje stranke antiislamskog vođe Gerta Vildersa.

Turske vlasti planirale su slične skupove i u drugim evropskim zemljama, pa je šef diplomatije Mevlut Čavušoglu stigao u Francusku pošto je za danas u Mecu predviđen skup turske zajednice na kojem bi trebalo da govori.

Izvor:Beta/RTS
Previous Zlato pojeftinilo 2 odsto za nedelju dana
Next FT: Potrebno je mnogo više angažovanja EU kako bi se sprečio uticaj Rusije na Balkanu

You might also like

Geopolitika

Poljska objavila 8.500 imena čuvara i osoblja Aušvica

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) objavio je imena i fotografije 8.500 SS-ovaca, čuvara i osoblja u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i pobili u

Geopolitika

EU produžila sankcije Rusiji za još pola godine

Evropska Unija produžila je do septembra sankcije prema pojedincima u Rusiji i Ukrajini uvedene zbog sukoba u Ukrajini, saopštio je Brisel.

Geopolitika

Procene: 275 milijardi dolara do sada izgubljeno u sirijskom ratu

Troškovi sukoba u Siriji do sada su procenjeni na 275 milijardi dolara, a dostići će 1,3 biliona dolara ukoliko se rat nastavi do 2020. godine, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja međunarodne