UN optužile Tursku za kršenje ljudskih prava, Ankara odbacila izveštaj

UN optužile Tursku za kršenje ljudskih prava, Ankara odbacila izveštaj

Ujedinjene nacije optužile su u petak turske snage za teško kršenje ljudskih prava tokom nemira na jugoistoku Turske, gde je za manje od 18 meseci 2.000 ljudi izgubilo život.

Više od 335.000 ljudi, većinom Kurda, raseljeno je između jula 2015. i decembra 2016, navedeno je u novom izveštaju UN.

Satelitski snimci pokazali su razaranja više stotina zgrada, preneo je BBC, dok je agencija AP navela da je u operacijama bezbednosnih snaga uništeno skoro 1.800 zgrada.

Prekid vatre između turske vojske i snaga Radničke partije Kurdistana (PKK) propao je u julu prošle godine posle nove eskalacije sukoba, a turske vlasti su u decembru iste godine uvele policijski čas u oblasti Sur, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

U izveštaju UN se navodi da je u tom periodu zabeleženo hiljade ubistava, nestalih osoba i slučajeva mučenja, i drugih oblika kršenja ljudskih prava.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein kritikovao je Vladu Turske, navodeći da je “posebno zabrinut zbog izveštaja da nijedna verodostojna istraga nije sprovedena”.

On je takođe ukazao na “kompleksne izazove” sa kojima se Turska suočila posle neuspelog puča u julu.

Izveštaj UN objavljen na 25 strana obuhvata javne, ali i poverljive izvore podataka i satelitske snimke, pošto Vlada Turske nije omogućila istražiteljima da pristupe oblastima u kojima su sprovedene operacije protiv PKK.

Turska odbacila izveštaj 

Ankara je odbacila izveštaj UN o kršenju ljudskih prava na jugoistoku Turske, ocenjujući da je izveštaj “pristrasan i zasnovan na lažnim informacijama”.

“Izveštaj je u najvećem delu pristrasan i sastavljen na osnovu neistinitih podataka daleko od profesionalnih standarda”, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva inostranih poslova i dodaje da Turska ne prihvata izveštaj “na neosnovanim tvrdnjama”.

Izvor:Beta
Previous Cene nafte pale više od 8 odsto za nedelju dana
Next Sutra ističe rok za predaju kandidature za predsedničke izbore u Srbiji

You might also like

Geopolitika

Izaslanik UN: Kakvo je to primirje kad na svakih 25 minuta pogine jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan ranjen

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura je rekao da obnovljeni oružani sukobi u Siriji ozbiljno ugrožavaju mirovne pregovore i krhko primirje.

Geopolitika

Rusija i SAD usaglasile plan o primirju u Siriji

Nakon intenzivnih pregovora, Rusija i Sjedinjene države postigle su noćas u Ženevi dogovor o prekidu vatre u Siriji, prenosi BBC.

Društvo

Procene: 275 milijardi dolara do sada izgubljeno u sirijskom ratu

Troškovi sukoba u Siriji do sada su procenjeni na 275 milijardi dolara, a dostići će 1,3 biliona dolara ukoliko se rat nastavi do 2020. godine, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja međunarodne