Snažan rast evra na kraju nedelje; ECB razmatra mogućnost povećanja kamata?

Snažan rast evra na kraju nedelje; ECB razmatra mogućnost povećanja kamata?

Vrednost evropske valute u petak je porasla skoro 1% prema američkoj, dosegavši najviši nivo prema dolaru u skoro tri nedelje.

Evro je ovonedeljno trgovanje zatvorio na nivou 1,0673 dolara, u poređenju sa 1,0622 dolara na kraju prethodne sedmice.

Nakon što je u sredu pao na jednonedeljni minimum 1,0539 dolara, evro se počeo oporavljati u četvrtak, podstaknut optimizmom predsednika Evropske centralne banke, Maria Draghija po pitanju ekonomskog rasta u evrozoni.

Dodatni podsticaj evropskoj valuti dale su spekulacije da ECB razmatra mogućnost povećanja kamatnih stopa pre okončanja programa kvantitativnog monetarnog popuštanja.

Na konferenciji za medije nakon sastanka Upravnog odbora ECB, Draghi nije eksplicitno odbacio ove spekulacije.

Evropske monetarne vlasti su u četvrtak odlučile da zadrže kamate na dosadašnjim nivoima; referentnu na nula odsto, a kamatu na depozite kod komercijalnih banaka na minus 0,4 odsto. ECB je takođe odlučila da od aprila smanji program podsticaja kupovine državnih i korporativnih obveznice sa 80 milijarda evra, na 60 milijardi evra mesečno, do kraja 2017. godine.

Analitičari BN Paribas predviđaju će program podsticaja ostati na snazi do polovine 2018. godine, a da bi, zbog pritiska banaka, kojima ne odgovaraju minusne kamate na depozite, do pooštravanja monetarne politike ECB moglo doći u septembru ove godine.

Kreatori evropske monetarne politike slede strategiju usvojenu od američke centralne banke. Federalne rezerve su ukinule stimulativni program u oktobru 2014. godine, i po prvi put povećali kamate u decembru 2015. Dok takav pristup može biti odgovarajući za ekonomiju koja se primarno finansira od tržišta kapitala, drugačija taktika bi mogla biti prikladna za region kao što je 19-člana evrozona, gde se kompanije više više oslanjaju na kreditiranje banaka, konstatuje Bloomberg.

Izvor:Agencije
Previous Ministar finansija Srbije: 10 odsto BDP-a u ugovorima koji još nisu realizovani
Next Turska kompanija otvara fabriku u Lebanu

You might also like

Svetske berze

Azijske berze u blagom padu, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, nakon šest dana rasta, dok je dolar oslabio jer ulagači veruju da američki Fed neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Svetske berze

Wall Street blago porastao nakon dva dana pada

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija blago porasle, nakon dva dana oštrog pada, a trgovalo se oprezno jer je američki Fed poručio da očekuje jačanje inflacije, što znači da

Berza

Dinar u padu, srednji kurs 119,39

Dinar je oslabio za 0,2 odsto prema evru u odnosu na prethodni dan, i zvanični srednji kurs iznosi 119,3972 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.