Mnoge svetske kompanije zainteresovane za aerodrom “Nikola Tesla”

Mnoge svetske kompanije zainteresovane za aerodrom “Nikola Tesla”

Na javni poziv za koncesiju beogradskog aerodroma na 25 godina do petka se javilo 15 kompanija, a očekuje se da do ponedeljka stigne bar još pet ponuda.

Kako piše “Blic”, među ponudama su one od više poznatih svetskih kompanija iz Evrope, Kine, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih, koje su samostalno podnele zahtev, ali i od onih koje su se udružile iz različitih zemalja, ukljucujući SAD kako bi na 25 godina upravljale srpskim aerodromom.

„Interesovanje je veliko i do petka pristiglo je 15 ponuda. Najviše firmi je iz Evrope, ali tu su i dve firme iz Kine, ima i Rusa, Amerikanaca. Postoji zajednička ponuda Kineza i Rusa, ali i Amerikanci su se preko nekih evropskih kompanija uključili u trku za beogradski aerodrom. Koncesiona ponuda je stigla od francuskog “Vinčija“ i “Aeroports de Paris“, kao i holandskog “Šipola“. Tu su i dve ponude iz Emirata, čije su kompanije ozbilno razgovarale sa predstavnicima Vlade i pokazale veliko interesovanje“, rekao je sagovrnik „Blica“ iz Vlade Srbije.

On navodi da će se o tome ko je dostavio ponudu znati u ponedeljak, utorak, kada se pristigle ponude budu otvorile.

„Tada će se znati svi detalji, šta je ko ponudio i ko je odgovorio uslovima za koncesiju. Do tada se ne zna šta ko nudi, uključujući i cenu, i ko je ponudio najbolje investicione uslove, koji su bitna stavka za koncesiju. To je i glavni razlog zašto se država odlučila da svoju dobru kompaniju da u koncesiju“, istakao je sagovrnik na koga se poziva list.

Prema njegovim rečima, ono što je sada izvesno, to je da zbog velikog interesovanja Vlada Srbije može da ostvari planirani cilj, odnosno da od koncesionara uzme bar 350 miliona evra.

Nebojša Katić

Nebojša Katić

Nebojša Katić: Koncesije su komplikovane i nemaju nužno srećan kraj

Kao što je i obećala MMF-u, vlada Srbije je odlučila da, prvi put u istoriji, Aerodrom „Nikola Tesla“ ponudi stranim koncesionarima na 25 godina. Ova koncesija bi trebalo da bude realizovana baš za mandata vlade koja će svojim uspesima, pogotovo onim budućim, oboriti sve istorijske rekorde.

Kada je o razvijenim evropskim državama reč, retko se događa da glavni aerodrom i/ili kontrola nad njim pređe u privatne ruke. (Tu i tamo se pojavi po neki izuzetak, poput Londona ili Rima, na primer.) Kada i otvore vrata privatnom kapitalu, države najčešće zadržavaju deo vlasništva i kontrole u kompanijama koje su vlasnici ili operateri aerodroma.

Ako koncesija bude realizovana, Srbija će se naći u društvu Portugala, Kipra, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Albanije, Kosova i Moldavije, država koje su svoje glavne aerodrome dale privatnom kapitalu. Ove države znaju nešto što ostale evropske države ne znaju, a Srbija uvek uči od najboljih.

Aerodromi glavnih gradova su prirodni monopoli, mašine za pravljenje novca, i tako će ostati sve dok ne bude izmišljen sistem za teleportiranje putnika. Dokaz tome je i beogradski aerodrom, preduzeće koje čak ni partijski eksperti nisu uspeli da upropaste.

Broj putnika je u stalnom porastu, a masovna bežanija građana iz Srbije pomaže da aerodrom radi sve bolje. Izuzetak je jedino 2009. kada je kao posledica Velike recesije broj putnika opao za 10 procenata. (Pad broja putnika je zabeležen i 2005. ali je bio marginalan.) Prosečan rast broja putnika u poslednjih 14 godina je nešto više od osam procenata godišnje. Najveći rast je zabeležen 2014. i iznosio je 31 procenat, da bi se potom stabilizovao na tri procenta godišnje. Veliki skok 2014. svakako je u vezi sa početkom poslovanja ,,Er Srbije”.

Ako bilansi ne lažu, u svakoj od poslednjih deset godina (osim 2013) aerodrom je iskazivao milionske profite (računato u evrima). Od 2008. do 2012. npr. prosečna dobit pre oporezivanja je iznosila oko 17 miliona evra godišnje, pa je čak i u lošoj 2009. dobit bila oko 20 miliona evra.

U poslednje dve godine za koje imamo podatke (2014. i 2015), aerodrom je ostvario prosečnu godišnju dobit od oko 32 miliona evra. Dobit u odnosu na prihod aerodroma se kreće između 46 i 49 procenata, što je fantastična cifra. Finansijski uspeh je tim veći što je aerodrom, po nalogu vlade, poklonio ,,Er Srbiji” 22,3 miliona dolara i tako izmirio obavezu države prema ,,Er Srbiji”.

Iako nijedna ponuda još nije stigla, premijer je izašao sa ciframa prihoda koje očekuje od koncesije i prikazao ih kao gotovu stvar i fantastičan uspeh. Istini za volju, te cifre su dobre, pod uslovom da ih neko zaista i ponudi, a kasnije i realizuje. Kako nas iskustvo uči, stvarnost ume da izneveri premijerova očekivanja i najave.

Koncesije su komplikovana stvar i nemaju nužno srećan kraj. One često završavaju na arbitražama i Srbija s tim već ima iskustva. Ugovori su veoma komplikovani, uslovljavanja su velika, a iskusni koncesionari znaju sve pravne trikove budući da iza sebe imaju veliki broj i koncesija i sudskih sporova. Često se pojavljuje i veliki jaz između vedrih najava i onoga što se stvarno dogodi.

Koncesije su zgodne za popunjavanje budžeta i deviznih rezervi. Pogotovo je ugodno kada se danas troše budući prihodi. Koncesije imaju istu logiku kao i zaduživanje – oba mehanizma uzimaju danas, na teret budućnosti. Naravno, srpska vlada ne ulazi u koncesiju zbog ovih trivijalnih i pragmatičnih razloga.

Po izjavi premijera Vučića, mi (ko god da je to) ne znamo da upravljamo aerodromom i svako, ma odakle dolazio, to ume bolje od Srba. Bojim se, ipak, da vlada greši. Sve uspešne države su se razvijale učenjem kroz rad i realizaciju velikih projekata. Ovo podrazumeva da se javna dobra daju na upravljanje ljudima koji nešto znaju i, još važnije, imaju kapacitet da brzo uče. Ponoviću još jednom – države koje prodaju javna dobra ili ih daju u koncesiju završavaju kao kolonije(Politika).

Izvor:Tanjug/Politika
Previous EBRD priprema program za srpski agrobiznis
Next Izvučeni prvi dobitnici nagradne ige "Uzmi račun i pobedi"

You might also like

Najvažnije vesti

Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

Šabac je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a gradonačelnik ističe važnost zapošljavanja što većeg broja ljudi i upošljavanje kapaciteta.

Najvažnije vesti

Najniža cena zlata u poslednjih pet nedelja

Očekivanja da će američka centralna banka sledeće nedelje povećati kamatne stope smanjila je tražnju za plemenitim metalima, zbog čega zlato danas beleži najniže cene u skoro pet nedelja.

Berza

Evro porastao iznad 1,07 dolara, funta beleži najveći dnevni dobitak od 2009. godine

Raspoloženje na finansijskim tržištima u utorak se kretalo od zebnje,  do uzdaha olakšanja nakon govora britanske premijerke Tereze Mej o detaljima Brexita.