Južna Koreja: Ustavni sud potvrdio opoziv predsednice, strah od nemira u zemlji

Južna Koreja: Ustavni sud potvrdio opoziv predsednice, strah od nemira u zemlji

Južnokoejska predsednica Park Gun Hje, postala je prvi demokratski izabran lider u zemlji koji je mora odstupiti sa funkcije.

Ustavni sud Južne Koreje u petak ujutru po lokalnom vremenu doneo je jednoglasnu odluku kojom je praktično razrešio dužnosti predsednicu Park Gun Hje, koja je pred njim bila optužena za zloupotrebu položaja i kršenje ustava.

Sudije tog suda ocenile su da je predsednica Park učestvovala u zaveri u kojoj su odavane državne tajne i vršen pritisak na privredne subjekte da doniraju novac, čime je prekršila ustav i izdala poverenje javnosti. One su, takođe, bile i mišljenja da je Park tokom procesa, uprkos obećanju da će u potpunosti sarađivati sa istražiteljima i sudskim vlastima, prikrivala relevantne činjenice.

Odluka Ustavnog suda u Seulu otvara mogućnost da sada već bivša predsednica Park bude i krivično gonjena zbog vršenja političkog pritiska na velike južnokorejske kompanije poput “Samsunga” i “Hjundaija”, i za odavanje državnih tajni.

Najviši pravni akt Južne Koreje, nalaže održavanje vanrednih predsedničkih izbora u roku od dva meseca od donošenja odluke suda.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja u toj državi, neposredno pred poslednje zasedanje suda, pokazivale su da blizu 80 odsto građana podržava smenu Park Gun Hje, koja je na čelo države došla 2012. godine.

U Južnoj Koreji su mesecima održavani masovni, ponekad milionski protesti građana koji su tražili njen dobrovoljni odlazak ili smenu, pa je i danas, na dan izricanja presude, u Seulu zabeleženo veliko okupljanje protivnika Park Gun Hje, ali i njenih pristalica.

Zbog najava obe strane da neće prihvatiti za po njih nepovoljni ishod procesa pred Ustavnim sudom, odnosno, zbog oštrih podela na dva tabora i opasnosti da bi veliki ideološki i istorijski rival Pjongjang na neki način mogao da pokuša da iskoristi političku i društvenu nestabilnost u Seulu, južnokorejska policija i vojska stavljene su u stanje pripravnosti.

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Park Gun Hje (Park Geun-hye) prva je žena u istoriji Južne Koreje koja je dospela na najvišu državnu funkciju. Ona je ćerka diktatora Park Čung Hija, koji je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, uprkos političkim neslobodama i grubom upravljanju, državu postavio na put stabilnosti i ekonomskog razvoja, pa je Gun Hje, kao njegova naslednica, ocenjuju analitičari, pre nepunih pet godina izabrana za šefa države ispred konzervativne partije Senuri zahvaljujući nostalgiji velikog broja građana za vladom njenog oca.

Predsednica Park izašla je pred Ustavni sud početkom ove godine, jer je joj parlament u decembru izglasao nepoverenje zbog sumnji da je zloupotrebila položaj šefa države tako što je svojoj bliskoj prijateljici Če Sun Sil obezbedila protivpravnu ekonomsku dobit pritiskom na velika južnokorejska preduzeća i omogućila joj da se meša u rukovođenje zemljom tako što joj je ustupila poverljive državne dokumente i u svom kabinetu upošljavala kadrove bliske Če Sun Sil.

Naime, šezdesetogodišnja Če, u Južnoj Koreji je poznata kao religijski medijum i vođa domaće hrišćanske, protestantske grupe “Crkva večnog života”. Veruje se da je ona, zahvaljujući višedecenijskom poznanstvu i psihološkom uticaju koji ima na predsednicu Park, uspela da prvu ženu na čelu južnokorejske države ubedi da izvrši pritisak na više velikih domaćih kompanija, poput “Samsunga” i “Hjundaija”, da doniraju visoke svote novca humanitarnim organizacija kojima upravlja njena religijska grupa. Ona je pritom od tih bogatih preduzeća iznudila i više poklona za svoju ćerku.

Smatra se i da je Če lično došla u posed strogo poverljivih državnih dokumenata, jer je predsednica Park od nje, kao svoje dugogodišnje prijateljice i duhovnog vodiča, tražila savete u upravljanju državom.

U neposrednom okruženju predsednice Park, u njenom kabinetu, kao savetnici su se nalazili i članovi religijske organizacije koju predvodi Če, pa se veruje i da su se ona lično i njena crkva mešali u postavljanje državnih funkcionera i kreiranje ekonomske i vojne politike Južne Koreje.

Južnokorejski mediji proteklih meseci pisali su da je Če sve to uspela da ostvari zahvaljujući tome što je u ranoj mladosti, skupa sa svojim ocem, harizmatičnim religijskim liderom, pomagala Park da prebrodi krizu u koju je ova pala nakon nasilne pogibije svojih roditelja, čime je pridobila njeno poverenje i odanost.

Predsednica Park, tvrdili su južnokorejski mediji, doživela je nervni slom i dugo patila od anksioznosti, jer su joj oba roditelja bila ubijena – majka joj je poginula od zalutalog metka 1974. u pokušaju severnokorejskog agenta da usmrti njenog oca, dok joj je sam otac pet godina kasnije pao od ruke nezadovoljnog pripadnika domaće obaveštajne službe. Ona je iz tih razloga, navodno, pala u stanje velike psihičke zavisnosti od Če i njenog oca koji su se prema njoj odnosili kao zaštitnici i duhovni učitelji.

Kao dokaz za vezu između Park i Če i upliv koji je Če imala u vođenje države, tužilaštvo je sudu predočilo činjenicu da su dve žene za nešto više od šest meseci, pred izbijanje skandala, prošle godine telefonom međusobno razgovarale skoro 600 puta.

Nakon izbijanja skandala Park je javno, pred televizijskim kamerama, priznala da se savetovala sa svojom prijateljicom Če o tome kako da sroči neke od svojih govora, ali je negirala da je njoj ili njenoj religijskoj grupi odavala strogo čuvane državne tajne, a taj stav zadržala je sve do danas.

Tokom procesa pred Ustavnim sudom, Park je bila zamrznuta funkcija predsednika države, a umesto nje tu dužnost je obavljao premijer Hvang Kjo An.

vonPoledice skandala

Južnokorejski istražitelji već su uhapsili Če Sun Sil i tužilaštvo u Seulu ju je već izvelo na sud zbog nezakonitog uplitanja u funkcionisanje državnog aparata i iznuđivanje novca od privatnih kompanija.

Policija je stavila lisice i na ruke najvišeg aktivnog rukovodioca gigantskog konglomerata “Samsung” Li Džej Jonga, koji je takođe umešan u skandal, jer je pristao da uplati čak 38 miliona dolara u fondove grupe Če Sun Sil, kako je to od njega traženo iz državnog vrha, pritom zahtevajući kontrauslugu – pristanak države da dozvoli spajanje dve kompanije iz lanca “Samsung” uprkos pravnim propisima, što bi od njega lično učinilo najvećeg akcionara, odnosno, dalo mu najveću moć u odlučivanju o poslovanju tih kompanija. Tužilaštvo u Seulu zato ga je optužilo za proneveru i davanje mita, ali i krivotvorenje dokaza.

Li Džej Jong je unuk osnivača “Samsunga” i potpredsednik konglomerata, ali s obzirom na to da je njegov otac Li Kun Hi, koji je zvanično šef čitavog “Samsungovog” carstva, onesposobljen da obavlja tu funkciju zbog toga što je 2014. godine pretrpeo srčani udar, četrdesetosmogodišnji Dže Jong je praktično najviši rukovodilac tog južnokorejskog giganta, koji ukupno zapošljava oko 490.000 radnika i u svom sastavu, pored postrojenja elektronske i telekomunikacione industrije zahvaljujući kojima je poznat u celom svetu, sadrži i fabrike hemijske i tekstilne industrije, brodogradilišta, banke i preduzeća za prodaju nekretnina.

Smatra se da konglomerat “Samsung”, ako se uračunaju i velika preduzeća koja zvanično ne nose njegovo ime, a nastala su odvajanjem od njega, direktno i indirektno generiše čak petinu južnokorejskog bruto domaćeg proizvoda.

Tako je skandal koji je doveo do pada predsednice Park obezglavio ne samo državu već i najmoćnijeg privrednog subjekta u zemlji. On je, takođe, doveo do velikog pada u popularnosti i osipanja partije Senuri. Sve to u trenucima kada Narodna Republika Kina, koja je najveći spoljni ekonomski partner Južne Koreje, počinje da sprovodi širok spektar sankcija i bojkot južnokorejske robe i usluga na svojoj teritoriji zbog pristanka Seula da dozvoli postavljanje američkog antiraketnog sistema THAAD, koji je prvenstveno namenjen ublažavanju opasnosti od severnokorejskih balističkih projektila, ali svojim sposobnostima predstavlja i pretnju za kinesku bezbednost.

U Južnoj Koreji političari, vojni vrh i analitičari sada napeto prate razvoj situacije ne bi li videli da li će Park prihvatiti odluku Ustavnog suda i da li će njene pristalice, koje veruju da je njen opoziv bio montirani proces pod pritiskom medija i opozicije i koje su pretile građanskim ratom i krvoprolićem u slučaju da ona bude smenjena, zaista postupiti tako kako su nagovestili.

Izvor:RTS
Previous Kompanija BMW diže ovogodišnju dividendu
Next Airbnb sakupio milijardu dolara dodatnog kapitala

You might also like

Geopolitika

Sirijski Kurdi napravili dogovor sa Rusijom kako bi se zaštitili od Turske

Pod pretnjom napada turskih snaga, Vojni savet Manbija, grada na sirijsko-turskoj granici, ustupio je kontrolu nad zapadnim delovima Manbija sirijskoj vladinoj vojsci “kako bi se zaštitili civili”.

Geopolitika

Sirija: Borbe za i oko Alepa, Turska raspoređuje američke antiraketne sisteme na granici

Borbe između vladinih i pobunjeničkih snaga za i oko strateški važnog Alepa su se pojačale proteklih dana, prenose svetske agencije.

Geopolitika

Južnokinesko more: Vijetnam rasporedio raketne sisteme u spornim vodama

Vijetnam je neprimetno rasporedio raketne sisteme na nekoliko svojih ostrva u Južnokineskom moru, kojima mogu dosegnuti piste i druge vojne objekte Kine na spornim ostrvima, prenosi Reuters pozivajući se na zapadne