Azijske berze: Oprez na kraju nedeljne trgovine

Azijske berze: Oprez na kraju nedeljne trgovine

Na azijskim berzama u petak su cene akcija blago porasle, a trguje se oprezno uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smer tržišta.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 1,5 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 odsto.

U Singapuru i Šangaju blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Nakon tri dana pada, juče su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, što pozitivno utiče na azijska tržišta.

Ulagače je umirio i rast cena nafte nakon dva dana oštrog pada. Nakon što je juče zaronila na 48,59 dolara, najniži nivo od kraja novembra, jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 0,7 odsto, na 49,65 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,7 odsto, na 52,55 dolara, no i dalje je na gubitku od početka nedelje gotovo 6 odsto.

Najveći rast jutros je zabeležio tokijski Nikkei indeks, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

U fokusu ulagača biće u petak poslepodne izveštaji o zapošljavanju u SAD-u jer ako podaci budu dobri kao i prethodnih meseci ojačaće spekulacije o ubrzanju tempa povećanja kamata američke centralne banke u ovoj godini.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je u februaru broj zaposlenih u SAD-u porastao za 190.000, što bi predstavljalo nastavak povoljnih trendova na tržištu rada.

A to znači da bi čelnici Feda već na sednici iduće nedelje mogli povećati ključne kamatne stope.

Poslednjih nedelja, naime, zvaničnici Feda nagovještavaju da bi kamate mogle biti povećane vrlo brzo jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji gotovo 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već idućee nedelje, dok su još pre nedelju dana za to davali samo 30 odsto šansi.

A ako se nastavi pozitivan trend na tržištu rada i ako ojača inflacija, Fed bi u ovoj godini mogao ubrzati tempo povećanja kamata.

U poslednje dve godine kamate su bile povećane za 0,25 postotnih bodova jedan put u svakoj godini.

“Snažni izveštaji o zapošljavanju u SAD-u podstaćiće spekulacije da bi Fed u ovoj godini mogao povećati kamate ne samo u tri nego u četiri navrata, što bi podstaklo prinose na američke obveznice i kursdolara”, kaže Shuji Shirota, direktor u HSBC banci.

Zahvaljujući tome, dolar je ojačao, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros porastao 0,1 odsto, na 101,92 boda, nakon što je juče oslabio 0,2 odsto.

Pritom je cena dolara prema japanskoj valuti jutros dostigla 115,40 jena, najviši nivo od kraja januara, dok je juče u ovo doba iznosila 114,55 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa se kurs evra kreće oko 1,0595 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0540 dolara.

Čelnici Evropske centralne banke poručili su nakon jučerašnje sednice da vrlo labava monetarna politika u evrozoni ostaje na snazi barem do kraja godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Skok indeksa posle trodnevnog pada
Next Evropske berze: Skok berzi podstaknut energetskim sektorom

You might also like

Najvažnije vesti

Očaj trgovaca uranijumom

Cena uranujima spustila se prvih dana novembra 2016. na najniži nivo, nezabeležen još od 2005. godine.

Svetske berze

Azijske berze: Oprezno trgovanje na početku nedelje

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, pri čemu podršku tržištima pružaju rekordi na Wall Streetu, dok je dolar stabilan nakon solidnih ekonomskih pokazatelja.

Berza

Azijske berze zabeležile pad, dolar oslabio prema jenu

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i dan pre na Wall Streetu, što je posledica rasta napetosti između SAD-a i Severne Koreje.