Wall Street: Treći uzastopni pad Dow Jonesa i S&P 500

Wall Street: Treći uzastopni pad Dow Jonesa i S&P 500

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 pali treći dan zaredom, što je ponajviše posledica oštrog pada cena akcija u energetskom sektoru nakon pada cena nafte.

Dow Jones oslabio je 0,33 odsto, na 20.855 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 odsto, na 2.362 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,06 odsto, na 5.837 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa treći dan zaredom ponajviše je posledica pada cene akcija u energetskom sektoru za 2,5 odsto, što je njihov najveći dnevni gubitak u gotovo šest meseci.

Cene nafte potonule su juče više od 5 odsto nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje porasle više nego što se očekivalo.

Članice OPEC-a smanjuju proizvodnju kao što je dogovoreno krajem prošle godine kako bi se ublažila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje na tržištima, no s druge strane, u SAD-u proizvodnja raste, pa su zalihe i dalje na rekordnim nivoima.

“Dobra je vest da OPEC smanjuje proizvodnju. No, vidi se da u SAD-u zalihe rastu, a kako proizvođači nafte iz škriljca zarađuju s cenama na ovim nivoima, njihova proizvodnja raste”, kaže Tim Ghriskey, direktor u firmi Solaris Group.

Znatno su, 1,5 odsto, juče pale i cene akcija u nekretninskom sektoru, koje su osetljive na kretanje kamatnih stopa, nakon što je najveća američka agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru u februar otvoreno 298.000 novih radnih mesta, znatno više nego što se očekivalo.

Taj podatak najavljuje i da će službeni podaci o zapošljavanju u SAD-u u februaru, koji će biti objavljeni u petak, biti dobri.

A to znači da bi čelnici američke centralne banke već na sednici naredne nedelje mogli povećati ključne kamatne stope.

Naime, poslednjih nedelja zvaničnici Feda nagoveštavaju da bi kamate mogle biti povećane vrlo brzo jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 85 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još pre nedelju dana za to davali samo 30 odsto šansi.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 odsto, na 7.334 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,01 odsto, na 11.967 bodova, a pariski CAC 0,11 odsto, na 4.960 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ministar privrede: Za RTB Bor zainteresovane kompanije iz više država, Kinezi idealni
Next Azijske berze u padu, dolar u skoku

You might also like

Berza

Komercijalna banka omogućava trgovanje akcijama i ETF-ovima na stranim berzama

Komercijalna banka posreduje u online trgovini na domaćim, a od nedavno i na 35 stranih berza. Cilj je klijentima omogućiti brz, jednostavan i siguran pristup tržištima kapitala u eri digitalizacije.

Berza

Telekom isplaćuje dividendu 20. jula

Državna telekomunikaciona kompanija, Telekom Srbija, isplatiće akcionarima dividendu iz prošlogodišnje dobiti u sredu, 20. jula, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti.

Berza

Beogradska berza: Skroman promet na kraju trgovačke nedelje

Poslednji trgovački dan u nedelji obeležila je skromna realizacija u trgovanju uz pad oba berzanska indeksa.