Ofanziva na sirijski grad Raku zamrsila odnose Turske i Sjedinjenih Država

Ofanziva na sirijski grad Raku zamrsila odnose Turske i Sjedinjenih Država

Odluka Sjedinjenih država da zajedno sa kurdskim snagama izbace islamiste iz sirijskog grada Rake uticaće na odnose SAD i Turske, kažu turski zvaničnici.

“Nismo još sigurni u ovoj fazi, ali čini se da su Sjedinjene Države odlučile da sprovedu operaciju oslobađanja Rake sa kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG), a ne sa Turskom. Istovremeno Amerikanci naoružavaju YPG”, rekao je za Reuters neimenovani visoki zvaničnik Turske.

Turska smatra kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), terorističkom organizacijom i optužuje ih za veze sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

“Ukoliko SAD planiraju da odaberu terorističke organizacije ispred Turske u borbi brotiv ID, to će biti njihova lična odluka”, rekao je premijer Turske Binali Jildirim , dodajući da Turska neće biti deo nijedne operacije koja uključuje sirijske kurdske snage.

Kako prenose mediji, Ankara je predložila Sjedinjenim Državama zajednički plan oslobađanja Rake, sa osloncem na jedinice Slobodne sirijske armije, koju podržava Turska.

Sirijske demokratske snage: Turska ne sme da učestvuje u oslobađanju Rake

Oružane grupe okupljene u savezu pod nazivom Sirijske demokratske snage, koje podržavaju SAD, poručili su američkim zvaničnicima da Turska ne sme da ima ulogu u kampanji za preuzimanje sirijskog grada Rake iz ruku Islamske države.

“Turska je sila okupacije i ne sme se dozvoliti da okupira još sirijskih predela”, rekao je portparol Sirijskih demokratskih snaga Talal Silo, a prenosi Reuters.

Silo je naveo da su Sirijske demokratske snage to saopštile na sastanku prošlog meseca sa senatorom SAD Džonom Mekejnom i vojnim zvaničnicima.

Foto>www.globalresearch.ca

Foto>www.globalresearch.ca

SAD šalju još 400 vojnika u Siriju

Koalicija predvođena SAD saopštila je da je prebacila još pripadnika američkih vojnih snaga u Siriju u nameri da ubrza oslobađanje Rake.

U pitanju je oko 400 vojnika koji će u Siriji boraviti određen period, precizirao je portparol koalicije, pukovnik američkog vazduhoplovstva Džon Dorijan.

Prema njegovim rečima, vojnici će sarađivati sa lokalnim saveznicima u Siriji, odnosno Sirijskim demokratskim snagama i Sirijskom arapskom koalicijom.

Reč je o članovima artiljerijske jedinice mornarice i vojnih rendžera, koji su u Siriju pristigli u poslednjih nekoliko dana, preneo je Rojters.

U Siriji se već nalazi 500 američkih vojnika.

Treća ofanziva na Raku

Koalicija sirijskih Kurda poznate kao “Jedinice za zaštitu naroda” (YPG) i opozicione Sirijskih demokratskih snaga, podržane vazdušnim napadima koalicije sa SAD, prošle su godine u dva navrata pokretale ofanzivu na Raku, “prestonicu” ID u Siriji.

Poslednju ofanzivu, sa početka novembra prošle godine, prekinuo je sukob turske vojske i Kurda na severu Sirije za gradove Al-Bab i Manbij.

Raka je sa 200.000 stanovnika, većinom sunitskih Arapa, šesti po veličini grad u Siriji.

 

Ko kontroliše teritorije u Siriji

Izvor: Al Jazeera

Izvor:Agencije

Previous ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima
Next Dinar oslabio 0,1% prema evru, ojačao 0,5% u odnosu na dolar

You might also like

Geopolitika

Christopher Dembik: Francuski izbori i globalna kretanja

Uoči izbora u Francuskoj, razgovarali smo sa Christoferom Dembikom, prvim čovekom Saxo Banke  za makroekonomska kretanja i analitiku.   Gde Investirati:  Gospodine Dembik, svedočimo promenama na svetskoj političkoj pozornici i

Geopolitika

Sirijsko prokletstvo: Pet neposrednih rizika nakon američkih vazdušnih udara

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da napadne vazduhoplovnu bazu u Siriji, gde i Rusija ima vojnih resursa, mogla bi da stvori pet neposrednih rizika, navodi američka tv mreža CNN.

Geopolitika

Katar: Prvo “deblokada”, potom pregovori

Katar je isključio mogućnost bilo kakvih pregovora o zalivskoj krizi dok Saudijska Arabija i njeni saveznici ne podignu „blokadu“ koju su nametnuli toj zemlji.