Poreska uprava prošle godine naplatila 87,6 milijardi dinara više nego 2015.

Poreska uprava prošle godine naplatila 87,6 milijardi dinara više nego 2015.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je Poreska uprava u 2016. godini naplatila 87,6 milijardi dinara više javnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, dok je od ukupno 1.807,7 milijardi dinara javnih prihoda u 2016. godini, Poreska uprava naplatila 61% ili 1.102,8 milijarde dinara.

Marković je na Kopaonik Bizis forumu precizirala da je taj iznos veći za 87,6 milijardi dinara u odnosu na isti period 2015 godinu. Ona je istakla da Poreska uprava teži uspostavljanju uređenog sistema poslovanja koji će obezbediti redovne poreske i druge budžetske prihode i omogućiti stabilan razvoj države i društva.

– Najvažniji prioriteti su povećanje efikasnosti naplate javnih prihoda i borba protiv sive ekonomije – rekla je Marković i dodala da je u strukturi naplate ostvaren rast po svim oblicima javnih prihoda, ali je napomenula da se to najviše odnosi na doprinose i akcize.

Prema njenim rečima, u 2016. godini izvršeno je čak 20.892 kontrole i to, 13.134 kontrole javnih prihoda, preko 7.473 kontrole fiskalnih računa i 285 ostalih kontrola.

Ustanovljeno je, kaže Marković, 19,8 milijardi novootkrivenih prihoda, od čega se više od polovine odnosi na prihode PDV-a, a nešto više od četvrtine na poreze i doprinose.

U kontroli evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa od ukupno 7.473 kontrolisanih obveznika, kod 2.942 su utvrđene nepravilnosti, što je oko 39%, dodala je ona. Kada je reč o okrivanju poreskih krivičnih dela, poreska policija je podnela oko 1.813 krivičnih prijava protiv 2.350 lica zbog sumnje da su utajili porez.

Marković je navela da Poreska uprava ima 5.065 zaposlenih, od toga dve trećine čine žene, a preovlađuje visoka stručna sprema. Ona je precizirala da 32% zaposlenih čine poreski inspektori.

Izvor: Tanjug
Previous Šta povećanje kamatnih stopa u SAD znači za ostatak sveta
Next EBRD zainteresovana da finansira koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla"

You might also like

Makroekonomija

Ukrajinski BDP skočio i pored krize u zemlji

U četvrtom kvartalu 2016. godine privreda Ukrajine zabeležila je iznenađujuće visoku stopu rasta od skoro pet procenata.

Makroekonomija

Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

Kreditni rejting Crne Gore za ovu godinu biće povećan, nakon što je Vlada dva puta donela mere štednje i Fiskalnu strategiju, a država ušla u NATO, saznaje nezvanično Pobjeda.

Makroekonomija

Miladin Kovačević: Veće plate i penzije moraju čekati 6. reviziju

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da će povećanje plata i penzija morati da sačeka šestu reviziju tekućeg aranžmana sa MMF-om.