Goran Knežević: Pokretanje privatizacije Azotare, Petrohemije i MSK do kraja marta

Goran Knežević: Pokretanje privatizacije Azotare, Petrohemije i MSK do kraja marta

Do 31. marta biće pokrenut postupak privatizacije tri preduzeća petrohemijskog kompleksa – Azotare i Petrohemije iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) iz Kikinde, najavio je danas ministar privrede Srbije Goran Knežević.

Knežević je na Kopaonik biznis forumu kazao da Petrohemija trenutno na računu ima 50 miliona evra i da sve svoje obaveze izmiruje redovno.

“I Azotara, za koju ima zainteresovanih kupaca, plaća svoje obaveze”, rekao je ministar i dodao MSK ima problema da naplati isporučenu robu i izmiri svoje obaveze i da se razgovara o tome kako da ta kompanija dobija gas po povoljnijim uslovima.

Knežević je istakao da je Vlada Srbije odlučna da dovrši proces privatizacije i da je preostalo oko 100 preduzeća koja treba da dobiju nove vlasnike.

“Najveće teškoće imamo sa 17 preduzeća, među kojima su pored onih iz petrohemijskog kompleksa i Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, Galenika, PKB, Resavica”, istakao je on, navodeći da ta preduzeća nisu samo ekonomski već i socijalni i demografski problem jer zapošljavaju veliki broj ljudi.

Po rečima Kneževića, poslovanje javnih preduzeća je pod kontrolom i ona su prošle godine imala dobit od osam milijardi dinara, a pre dve godine njihov gubitak bio je 65 milijardi dinara.

“Sva javna preduzeća će uskoro dobiti nove direktore koji neće biti partijski funkcioneri”, rekao je on.

Ministar je rekao da će biti nastavljeno podsticanje preduzetništva, za šta je ove godine u budžetu namenjeno 18 milijardi dinara, kao i privlačenje investicija.

“Za Srbiju je važno što je u pregovorima sa EU otvoreno poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu i preduzetnici će dobiti pomoć da konkurišu za kreditne linije iz EU u vrednosti 160 miliona evra”, rekao je Knežević.

Izvor: GdeInvestirati/NoviMagazin
Previous Mobilni operateri: Srbija bi 2020. mogla dobiti 5G mrežu
Next Evropske berze: Cene akcija na stabilnom nivou

You might also like

Telekomunikacije

Nastavak rasta profitabilnosti T-Mobile-a, spajanje u fokusu

Američki T-Mobile, treća po veličini telekomunikaciona kompanija u većinskom vlasništvu nemačkog Deutsche Telekom-a, objavio je ostvarene rezultate u trećem kvartalu i potvrdio uzlazni trend poslovanja.

Kompanije

Huawei prestigao Apple po globalnom obimu prodaje

Samsung i Apple su godinama držali primat na tržištu telefona, ali prema svemu sudeći stižu novi igrači.

Banke i finansije

Halkbank smanjio gubitak u 2015. godini

Bivša Čačanska banka, sada Halkbank, zabeležila je gubitak u prošloj godini od 185,5 miliona dinara što je za trećinu manji negativan rezultat u odnosu na godinu pre.