Srbija u vrhu indeksa bede: Greška u prevodu = dezinformacija

Srbija u vrhu indeksa bede: Greška u prevodu = dezinformacija

Mediji u Srbiji i regionu objavili su naslove Srbija, (ili Hrvatska) na 8. (12.) mestu Bloomberg-ove lestvice bede, ne upuštajući se u detaljniju analizu i smisao original teksta objavljenog na američkom portalu u subotu.

Obzirom da je i na portalu “Gde investirati”, objavljen tekst pogrešno interpretiranog sadržaja, smatramo da je neophodno da ukažemo na to, i da se izvinimo našim čitaocima zbog pogrešne informacije.

Naime, već na početku teksta, Bloomberg naglašava da je cilj istraživanja, koji uključuje dva faktora; nezaposlenost i inflaciju, kako će se globalna ekonomija izboriti sa posledicama političkih šokova u 2016. godini.

Ako je 2016. bila godina političkih šokova, ove godine bi mogli videti kako će ona (2016.godina) uticati na globalnu ekonomiju”, stoji na početku teksta.

Daljni nastavak teksta je interesantan za investitore koji razmišljaju gde da ulože svoj kapital, pa se ne preporučuje Venecuela, obzirom na rast krize u zemlji, političke i ekonomske, uslovljene oštrim padom cena nafte, glavnog izvoznog proizvoda zemlje.

S druge strane, za Tajland, koji najbolje stoji na “lestvici bede”, Bloomberg navodi da je to zbog njihove specifične metode obračunavanja stope nezaposlenosti.

U nastavku teksta, američki list u kratkim crtama objašnjava sa kakvim izazovima, i sa koliko uspeha, će se neke od 65 ekonomija u svetu suočavati u 2017. godini.

Kad je u pitanju Srbija, pozicija na 8. mestu “Indeksa bede” ( Bloomberg’s Misery Index), ne znači da se tako bedno živi, već da će Srbija sa manje uspeha rešavati ekonomske probleme od Brazila, Urugvaja, Hrvatske,,,, ali uspešnije od Ukrajine, Španije, Turske, Grčke.

Zato bi u našem tekstu “Bloombergov Indeks bede stavio Srbiju na osmo mesto u svetu” , umesto podnaslova “Ovo su najsiromašnije zemlje u 2017. prema Bloombergu” , pravilno bilo “Ovo su zemlje koje će se suočavati sa najviše izazova”

Drugi podnaslov , koji je u celini pogrešan, u smislu i prevodu, “Ovo su najbogatije zemlje u 2017. prema Bloombergu”, pravilan naslov bi glasio: “Ovo su zemlje koje će najmanje osetiti posledice šokova iz 2016. godine”.

Gdeinvestirati.com
Previous Srbija do kraja 2017. bivšim zaposlenima povezuje radni staž
Next Verheijen: Srbija od Svetske banke ove godine dobija kredit od 640 miliona dolara

You might also like

Agrobiznis

Nedimović: Država će povećati subvencije sa 40 na 70 odsto

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će država povećati subvencije za osiguranje proizvodnje sa sadašnjih 40 na 70 odsto.

Makroekonomija

Stopa nezaposlenosti u SAD pala na najniži nivo u devet i po godina

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u novembru na najniži nivo u poslednjih devet i po godina, što je još jedan argument u prilog podizanja kamatnih stopa već ovog

Makroekonomija

Jak uslužni sektor pomogao oporavku ekonomije Britanije

Rast aktivnosti u uslužnom sektoru Velike Britanije je neočekivano ubrzao u aprilu, što ekonomiji te zemlje omogućava solidan početak drugog kvartala posle slabijih od očekivanih perfromansi u prvom tromesečju, izveštava