Privredna komora EU kritikovala kineske “visoko problematične” subvencije

Privredna komora EU kritikovala kineske “visoko problematične” subvencije

Kina daje orgomne subvencije kako bi stvorila “šampione” u oblasti vrhunskih tehnologija, čime će dodatno smanjiti manevarski prostor za evropske kompanije i pooštriti napetost u trgovinskim odnosima, upozorila je Privredna komora EU u Kini.

Komunistički režim upumpava “stotine milijardi evra” u 10 ključnih sektora od robotike preko biofarmacije do vazduhoplovne opreme, što su po oceni ove komore “visoko problematične” subvencije.

Ova organizacija koja zastupa intese 1.600 kompanija od Pekinga traži da prestane sa ovakvim merama koje narušavaju tržište.

“Gledamo kako se novi kineski akteri ubacuju na svetsko tržište dok mi čekamo u dnu Kineskog zida”, čekajući da Kina u većoj meri otvori vrata, rekao je predsednik Komore Jerg Vutke u razgovoru sa nekoliko novinara.

Komora je sačinila izveštaj u kojem se osvrnula na plan “China Manufacturing 2025” (Proizvodnja Kine do 2025), koji je kineska vlast napravila kako bi podstakla da se nivo izvezene robe podigne na viši nivo i da se nadoknadi tehnološki zaostatak.

Ova organizacija je kritikovala sve veći transfer tehnologija, navodeći da su evropski proizvođači električnih vozila suočeni sa intenzivnim pritiskom da ustupe svoje najnaprednije tehnologije u zamenu za “kratkoročni pristup kineskom tržištu”.

Ovakvim zahtevima teško je odoleti budući da je Kina i dalje najveće tržište automobila u svetu, mada se u drugim sektorima poput informacionih tehnologija pristup tržištu sve više smanjuje.

“Kini bi bolje išlo kada bi odolela iskušenju da sama bira pobednike. Naša preporuka vlastima je sledeća: pustite tržište da odabere preduzeća koja će uspeti”, rekao je Vutke.

Toliko velike intervencije države imaju i neželjene efekte, a primer je mogućnost da podstaknu stvaranje prekomernih proizvodnih kapaciteta.

Upravo to se dogodilo proizvođačima solarnih panela pre nekoliko godina, i za posledicu imalo i pooštravanje tenzija u trgovinskim odnosima Pekinga i Brisela.

Vutke je kao poseban razlog za uzbunu naveo ambicije koje vlada pominje da zemlja postane “samodovoljna”.

Tokom prethodnih godina Peking je bez prekida jačao državne grupe, intenzivirao kontrole kretanja kapitaala, vodio kampanju protiv “zapadnih ideja” i jačao cenzuru na internetu.

Kina je na listi Svetske banke o uslovima poslovanja 2016. godine na 84. mestu u svetu, iza Saudijske Arabije i Ukrajine.

Izvor:EurActiv
Previous Coca-Cola HBC Srbija ponovo proglašena najboljom kompanijom
Next Beogradska berza: Belex na najvišem nivou od aprila 2015., Energoprojekt holding rekordan

You might also like

Agrobiznis

Akcije Sojaproteina prepolovljene u tekućoj godini

Akcije bečejskog prerađivača soje, Sojaprotein (SJPT), pale su juče skoro 8% na 316 RSD, dok su se pri kraju trgovanja spuštale na 300 RSD, što je novi višegodišnji minimum u

Saobraćaj

Aerodrom Nikola Tesla: 31. jul najprometniji dan u istoriji

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” u julu je opslužio 670.354 putnika, odnosno 6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a utorak, 31. jula, zabeležen je kao najprometniji dan u istoriji

Makroekonomija

Vučić najavio veće novčane kazne i zatvaranje firme do 12 meseci onima koji ne plaćaju porez

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas zapošljavanje 100 novih inspektora terenske kontrole i pooštravanje kazni za neplaćanje poreza u narednoj godini.