Jorgovanka Tabaković: Devizna štednja građana Srbije prvi put prešla 9 milijardi evra

Jorgovanka Tabaković: Devizna štednja građana Srbije prvi put prešla 9 milijardi evra

Guverener Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu da je devizna štednja građana u januaru ove godine prvi put premašila 9,0 milijardi evra.

Tabaković je na planiranoj sednici na Kopaonik biznis forumu takođe saopštila da je u 2016. godini inflacija iznosila 1,6 odsto, a da je prosečna tokom 12 meseci bila 1,2 procenta.

Prema njenim rečima, u prošloj godini je zabeležen najniži nivo problematičnih kredita u šest godina.

Kako je objasnila, nivo problematičnih kredita je sveden na 17,5 odsto u ukupni plasmanima, pri čemu je kod građana registrovan znatno manji udeo loših kredita, sa iznosom od 10 procenata, a kod stambenih kredita je taj procenat svega 8,7 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beogradska berza: Belex na najvišem nivou od aprila 2015., Energoprojekt holding rekordan
Next Cena poljoprivrednog zemljišta u Rusiji u 2016. porasla za 30% u proseku

You might also like

Štednja

Srbija će na ime devizne štednje morati da isplati 310 miliona evra

Skupština Srbije usvojila je u sredu zakon kojim se reguliše javni dug Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje gradjana, a kojim je utvrdjena obaveza države da isplati 310 miliona evra.

Lične finansije

Petina stanovnika u Srbiji nema račun u banci

Dve milijarde ljudi u svetu nema račun u banci, u Evropi njih 138 miliona, a u Srbiji, prema podacima Svetske banke, bez bankarskog računa je jedna petina stanovnika, rečeno je

Lične finansije

Obračunskim listićem do neisplaćene plate

Jedna od retkih odredbi Zakona o radu koje su donele boljitak radnicima je da je obračun zarada i naknada zarada postao sudski nalog za naplatu potraživanja.