Evro oslabio prema dolaru, funta pod pritiskom slabijih podataka sa tržišta nekretnina

Evro oslabio prema dolaru, funta pod pritiskom slabijih podataka sa tržišta nekretnina

Evro se na međunarodnim tržištima valuta opet trguje ispod nivoa 1,06 dolara, nakon što je jutros nakratko dosegao 1,0603 dolara.

Trenutno se evrom trguje oko nivoa 1,0570 dolara, a značajnije promene prema dolaru se očekuju tokom dana kada se objave trgovinski podaci u SAD.

Evro je oslabio i prema japanskoj valuti, 0,06%, na 120,49 jena, dok je ojačao prema, švajcarskom franku 0,16%, na 1,0727 franaka za evro i u odnosu na britansku funtu, 0,27%, na 0,8668 centi.

Vrednost britanske valute je pala prema skoro svima drugima u svetu, a u odnosu na američki dolar, funta je oslabila za 0,36%, na 1,2183 dolara, najniži nivo od polovine januara.

Funta je jutros pod pritiskom poataka sa tržišta nekretnina, koji pokazuju da su cene nekretnina u Velikoj Britaniji u februaru porasle “samo” 0,1 odsto, na mesečnom nivou, dok su u poređenju sa istim mesecom u 2016. porasle 5,1 odsto, što je najsporiji rast cena nekretnina od jula 2013. godine. Tokom 2016. godine cene nekretnina su u proseku porasle 5,7 odsto.

Pored toga, proces izlaska Velike Britanije iz EU biće komplikovaniji nego što se pre mislilo. Naime, britanski gornji Dom lordova nije prihvatio plan premijerke Tereze Mej za Brexit, koji je trebao biti aktiviran do kraja marta. To ne dovodi u pitanje plan zakona koji dozvoljava aktiviranje člana 50 Lisabonskog sporazuma, ali će izazvati kašnjenje usvajanja tog teksta koji omogućava pokretanje procedura razlaza s Evropskom unijom.

Izvor:Agencije
Previous Izbori u Holandiji: Zašto Holanđani neće slediti put Britanaca
Next U Subotici otvoren novi pogon nemačke fabrike „Continental"

You might also like

Berza

Beogradska berza: Nastavljen pozitivni trend, NIS i Impol Seval najprometniji

Pozitivni trend na Beogradskoj berzi nastavljen je i u petak, treći dan uzastopno.

Berza

Dinar oslabio prema evru, ojačao u odnosu na dolar

Dinar je slabiji za 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 123,3710 dinara za jedan evro.

Svetske berze

Šta će biti sa švajcarskom valutom u bliskoj budućnosti?

Poslednjih mesec dana švajcarska valuta slabi u odnosu na evro i ostale valute vezane uz evro.