Beogradska berza petu nedelju zaredom u pozitivnoj teritoriji,  NIS u fokusu

Beogradska berza petu nedelju zaredom u pozitivnoj teritoriji, NIS u fokusu

Petu nedelju zaredom nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija koje je nakon ovog uzlaznog trenda stiglo na pozitivnu teritoriju u tekućoj godini.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,9% na 722,2 poena, dok je ukupan promet iznosio 1,5 milijardi RSD (12,2 miliona EUR). Ponovo su prometom dominirale državne obveznice, premda je i u izvesnoj meri intezivirano i trgovanje najlikvidnijim domaćim akcijama.

Najprometnija akcija bila je Naftna industija Srbije (NIIS), koja je prošle sedmice porasla 3,1% na 774 RSD uz promet od 47,3 miliona RSD. Ova najlikvidnija hartija na tržištu stigla je tako do najvišeg nivoa još od kraja 2014, čemu je u velikoj meri doprinela objava poslovnih rezltata. NIS je sapštio da je prošle godine prekinuo dvogodišnji silazni trend kada je u pitanju neto dobit, zabeleživši krajnji rezultat od 15 milijardi RSD, što je za 2,8% više u odnosu na godinu pre. Na predstavljanju godišnjih rezultata, iz uprave su naglasili nastavak pozitivnog trenda i u tekućoj godini. Proizvodnja u periodu januar-februar bila je za 1% veća u odnosu na plan, a pozitivan trend su nastavili i prerada i promet. Finansijski posmatrano, kompanija je u prva dva meseca zabeležila dobit od 2 milijarde RSD, dok se očekuje da krajnji rezultat u prvom tromesečju dostigne 5 milijardi RSD.

Odličan promet od 45,2 miliona RSD, pre svega zahvaljujući trgovanju od petka na ceni od 1.340 RSD, registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL). I protekle sedmice nije se stišala bura oko kupovine sopstvenih akcija od strane kompanije, a najveći pojedinačni akcionar posle države, Napred, optužio je upravu da je nezakonito sprovela ovaj postupak. Od momenta kada je kompanija stekla 0,9% sopstvenih akcija, 14. februara, akcije ovog najvećeg domaćeg građevinara skočile su skoro 6%.

Među trgovanijim papirima bio je i Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), koji je u petak preskočio granicu od 1.200 RSD, prvi put od sredine decembra. Aerodrom je u sedmici dobio na vrednosti 2,2%, a poslednjeg trgovačkog dana sa malim prometom je stizao i do nivoa od 1.250 RSD. Ova kompanija je izvestila da je i u februaru nastavila rast broja putnika, od 6,1%, te da je u periodu januar-februar usluženo 10% više putnika.

Ponovo je među prometnijim akcijama bila Jubmes banka (JMBN), koja je porasla 7,1% na 4.605 RSD uz realizaciju od 9,5 miliona RSD.

Gubitnik nedelje bio je vranjski Alfa plam (ALFA) koji je oslabio 5,7% na 33.006 RSD uz promet od 4,3 miliona RSD. Ipak, gro prošlonedeljnog prometa ove hartije je ostvaren iznad nivoa od 35.000 RSD.

Među hartijama iz indeksne korpe, pad od 2,1% je zabeležila i Komercijalna banka (KMBN), te Jedinstvo od 1%, obe akcije uz nevelike promete.

Najveći dobitnik među likvidnijim papirima bila je kuršumlijska Planinka (PLNN), koja je nakon objave snažnog rasta prošlogodišnje dobiti skočila 13,6% na 37.500 RSD.

Izvor: Wisebroker
Previous Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan
Next Delhaize Srbija nudi svršenim diplomcima plaćenu stručnu praksu u inostranstvu

You might also like

Berza

Dinar miruje prema evru, u ponedeljak 123,96 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,9551, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza

Dinar ojačao, srednji kurs 118,5465

Dinar će danas, 15. januara, biti jači prema evru za 0,2 odsto i zvanični srednji kurs iznosiće 118,5465 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Očekivanja snažnije potražnje podigla cene nafte iznad 54 dolara

Cene nafte poskočile su u sredu na međunarodnim tržištima iznad 54 dolara, podstaknute očekivanjima snažnije potražnje za sirovom naftom u kontekstu postupnog otvaranja rafinerija u SAD-u nakon uragana Harvey.