Tržišta nafte zabrinuta zbog obnovljenih sukoba u Libiji

Tržišta nafte zabrinuta zbog obnovljenih sukoba u Libiji

Cena nafte na međunarodnim tržištima u petak je porasla zbog zabrinutosti oko najnovijih borbi za naftne luke u Libiji.

Cena “brent” nafte porasla 1,49 odsto, na 55,90 dolara po barelu, a američka WTI 1,37%, na 55,33 dolara. Međutim, na nedeljnom nivou brent nafta je jeftinija za 1,5% a američka za 1,2 odsto.

Svetske agencije su u petak objavilo da snage frakcije poznate kao Brigade za odbranu Bengazija )BDB) zauzele najveći naftni terminal u zemlji, Es Sider, proteravši pripadnike Libijske nacionalne armija LNA, sa sedištem na istoku . Prethodno su, kako se navodi, zbog eskalacije sukoba evakuisani svi zaposleni. Nastojanja da se zauzmu libijske naftne luke podižu izglede za povećanje nasilja u tom regionu.

Libija i Nigerija su izuzete iz globalnog sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, što je jedan od razloga skepticizma po pitanju uspeha napora OPEC-a i drugih proizvođača.

Libija je ove godine povećala proizvodnju sa prošlogodišnjih 330.000 barela, na oko 700 hiljada barela dnevno.

Najveći dnevni pad cena nafta je zabeležila u četvrtak, oko 2%, nakon što je američka Uprava za energetiku (EIA) saopštila da su zalihe sirove nafte u zemlji porasle na 520,2 miliona barela, najviši nivo otkako je 1982. godine počelo objavljivanje nedeljnih izveštaja.

Pojačana proizvodnja sirove nafte u SAD ublažila je efekat Sporazuma zemalja članica OPEC-a i 11 drugih zemalja izvan kartela, uključujući Rusiju o rezanju proizvodnje.

Po istraživanju Reuters-a, stepen realizacije dogovora o smanjenju proizvodnje u februaru je dostigao 94 odsto. Pri tom je Irak povećao svoju proizvodnju za 1%, na 3,85 miliona barela dnevno, dok je Saudijska Arabija, prema pisanju Bloomberg-a smanila izvoz nafte za 2%, na 7,04 miliona barela dnevno.

Izvor:Agencije
Previous Srbija dobija prvu fabriku meda
Next Dinar u ponedeljak skuplji nego u petak

You might also like

Berza

Beogradska berza: Snažan rast Metalca, najprometniji Energoprojekt

Trend rasta indeksa Beogradske berze nastavljen je i danas. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, zabeležio je skok od 1,1% I dostigao 622 poena, dok je ukupan promet iznosio solidnih 70,04 miliona

Svetske berze

Azijske berze zabeležile pad, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija blago pale, kao i u petak na Wall Streetu, dok se kurs evra prema dolaru i dalje kreće oko najviših nivoa u gotovo dve godine.

Berza

Beogradska berza: NIS i Aerodrom Nikola Tesla najtrgovaniji

Protekla sedmica na Beogradskoj berzi donela je povećani promet, pre svega usled većeg trgovanja državnim obveznicama.