Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Na Wall Streetu su u sredu najvažniji indeksi skočili više od 1,3 odsto, dostigavši nove rekordne nivoe, jer je odmeren govor predsednika SAD-a Donalda Trumpa u Kongresu podstakao optimizam na tržištu.

Dow Jones skočio je 1,46 odsto, na 21.115 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 odsto, na 2.395 bodova, a Nasdaq indeks 1,35 odsto, na 5.904 boda.

Rekordni nivoi sva tri indeksa zahvaljuju se optimizmu ulagača nakon Trumpovog govora u Kongresu. Američki predsednik ponovio je da će oštro smanjiti poreze i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara.

To su Trumpova obećanja koja su i pre podržavala nadu u ubrzanje rasta ekonomije, a time i rast cena akcija. No, značajnije je, kažu analitičari, što je Trumpov govor bio odmeren.

Mnoge je ulagače, naime, dosad zabrinjavao Trumpov oštar ton, pa su se plašili da neće uspeti progurati svoje predloge u Kongresu, koji nije sklon povećanju proračunskog deficita.

“Ulagači su se plašili da će Trump izleteti s puta, no nakon ovog govora svi su otišli dobro raspoloženi. Verujem da ulagači sada znaju u kom se smeru ide”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u firmi Wedbush Securities.

Zahvaljujući tome, juče su u sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija porasle više od 1 odsto, pri čemu su energetskom sektoru, zahvaljujući rastu cena nafte, skočile više od 2 odsto.

Predvodio je finansijski sektor, sa skokom od 2,8 odsto, jer je sve izvesnije da će američka centralna banka već u martu povećati ključne kamatne stope.

Posjednjih dana zvaničnici Feda signalizuju da je povećanje kamata moguće već ovog meseca jer se rast ekonomije ubrzava, dok inflacija jača.

Povećanje kamata već u martu bilo bi ranije nego što su mnogi ulagači očekivali i to bi poskupelo posuđivanje novca za kupnju akcija. No, to bi takođe signalizovalo da su monetarne vlasti uverene da je ekonomija u dobrom stanju.

“Povećanje kamata ne mora nužno loše uticati na tržište. Poruka je da monetarne vlasti uviđaju poboljšanja u ekonomiji. A ako je Fed u to uveren, možda bismo trebali biti i mi”, kaže Warren West, direktor u firmi Greentree Brokerage Services.

I na evropskim su berzama cene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,64 odsto, na 7.382 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,97 odsto, na 12.067 bodova, a pariski CAC 2,10, na 4.960 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Original ili replika? : Kineska vaza prodata na aukciji po ceni 450 puta većoj od procenjene
Next Australija 25 godina ne zna za recesiju

You might also like

Tema dana

Saxo Bank: Predstoji dinamična jesen na tržištu kapitala, mnogo neizvesnosti sa obe strane Atlantika

Sudeći po raspoloženju na tržištima investitori su optimisti, međutim već od septembra situacija bi se mogla preokrenuti, kažu analitičari Saxo Bank.

Berza

Wall Street porastao, ulagače ohrabrio prestanak trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su danas cene akcija porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao najviši nivo u više od dva meseca, jer su ulagače ohrabrile poruke iz Washingtona i Pekinga

Berza

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pao

Na azijskim se brrzama u petak trguje oprezno, dok je dolar oslabio uoči inauguracije novog predsrdnika SAD-a Donalda Trumpa, pa ulagače nije podstakao ni veći rast kineske ekonomije više nego