Azijske berze: Berze skočile, dolar ojačao

Azijske berze: Berze skočile, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu nakon odmerenog govora američkog predsednika Donald Trump u Kongresu, dok je dolar ojačao jer se očekuje povećanje kamata Feda već u martu.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 1,2 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 odsto.

Optimizam na tržištima zahvaljuje se jučerašnjem skoku svih indeksa na Wall Streetu za više od 1,3 odsto, na nove najviše nivoe u istoriji, nakon što je Trump u Kongresu ponovio da će uvesti velike porezne olakšice srednjoj klasi, smanjiti poreze kompanijama i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara.

To su Trumpova obećanja koja su i pre podržavala nadu u ubrzanje rasta ekonomije, a time i rast cena akcija. No, značajnije je, kažu analitičari, što je Trumpov govor bio odmeren.

Mnoge je ulagače, naime, dosad zabrinjavao Trumpov oštar ton, pa su se plašili da neće uspeti progurati svoje predloge u Kongresu, koji nije sklon povećanju proračunskog deficita.

“Ulagači su se plašili da će Trump izletiti s puta, no nakon ovog govora svi su otišli dobro raspoloženi. Verujem da ulagači sada znaju u kojem se smeru ide”, kaže Stephen Massocca, potpredsednik u firmi Wedbush Securities.

Zbog toga ulagače nisu pokolebali ni signali zvaničnika američke centtralne banke da je već u martu moguće povećanje ključnih kamatnih stopa jer se ubrzava rast ekonomije, ali i inflacije.

Nakon istupa čelnika Feda poslednjih dana, trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji više od 65 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom nedelje za to davali samo 30 odsto šansi.

Povećanje kamata već u martu bilo bi ranije nego što su mnogi ulagači očekivali i to bi poskupelo posuđivanje novca za kupovinu akcija. No, to bi takođe signalizovalo da su monetarne vlasti uverene da je najveća svetska ekonomija u dobrom stanju.

“Američko ekonomija je dovoljno snažna da bi Fed mogao povući taj potez. Uz to, najavljeno je 1.000 milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu. U tim uvslovima, očekujemo postepen rast cena akcija na Wall Streetu, uz male oscilacije”, poručuju analitičari ING-a.

Kako se očekuje povećanje kamata u SAD-u već ovoga meseca, na valutnim je tržištima dolar ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 101,90 bodova, daleko najvišeg nivoa u sedam nedelja.

Pritom je cena dolara prema japanskoj valuti dostigla 114,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 113,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra skliznuo na 1,0530 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0565 dolara.

A cene su nafte jutros stabilne nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cena barela nepromenjena na 56,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 53,75 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Australija 25 godina ne zna za recesiju
Next Odluka o izručenju Haradinaja odložena za april, Srbija da dostavi dodatne informacije

You might also like

Berza

Beogradska berza: Prodat Hotel Prag

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagani rast tržišta i ogroman promet zahvaljujući transakciji akcijama hotela Prag (PRAG).

Svetske berze

Nedeljni pregled: Funta oslabila dodatnih 3 odsto, evro blago ojačao

Na globalnim tržištima novca britanska valuta je i protekle nedelje bila u fokusu. Na kraju trgovanja u petak, vrednost funte iznosila je 1,3270 dolara, što je 3 odsto manje u

Banke i finansije

Mali akcionari AIK banke kritikuju način preuzimanja od strane MK Groupe

Većinski vlasnik akcija AIK banke, MK Group, izvršila je prinudni otkup udela manjinskih akcionara. Način otkupa i ponašanje sudova izazvali su kritike malih akcionara te finansijske institucije.