Australija 25 godina ne zna za recesiju

Australija 25 godina ne zna za recesiju

Australijska privreda je u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležila snažan rast, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnji period bez recesije.

To je približava rušenju rekorda Holandije kada je u pitanju neprekidni ekonomski rast u modernom periodu. Rekord „Lala“ je postavljen između 1982. i 2008. godine, a Australiji nedostaje još samo jedan kvartal rasta kako bi ga dostigla.

Australijska ekonomija je pala u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, ali iznenađujući oporavak u četvrtom je vratio godišnje pokazatelje na stopu rasta od 2,4 posto. Oporavak se pre svega zasniva na snažnom izvozu i rastu lične potrošnje.

Australija nije bila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna tromesečja s negativnim stopama rasta, od juna 1991. godine.

„Izgledi za ovu godinu su prilično pozitivni“, izjavio je analitičar iz investicione kuće AMP Capital Shane Oliver. „Vidimo porast u obimu izvoza, kao i veliki skok u cenama ključnih sirovina“, kaže Oliver.

Rast BDP verovatno bi trebalo da se vrati na stopu od 2,5, možda i 3 posto tokom ove godine. Australijska centralna banka stopu rasta za 2017. procenjuje na oko 3 procenta, zahvaljujući oporavku cena sirovina.

Izvor: PoslovniDnevnik
Previous Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde
Next Azijske berze: Berze skočile, dolar ojačao

You might also like

Makroekonomija

Grčkoj stiže novi zajam od 8,5 milijardi evra

Ministri finansija zone evra složili su se da Grčkoj daju novi zajam od 8,5 milijardi evra, saopštili su diplomatski izvori u Luksemburgu.

Makroekonomija

Javni dug Srbije oboren u maju na 67,1 odsto BDP-a

Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja 2017. godine oko 24,06 milijardi evra, što je 67,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je Ministarstvo finansija.

Makroekonomija

Fiat, Hesteel i Tigar – na čelu liste najvećih srpskih izvoznika

Fiat Chrysler Automobiles Srbija, železara Hesteel Srbija i Tigar Tyres iz Pirota na čelu su liste 15 najvećih srpskih izvoznika u prva četiri meseca 2017. godine.