Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade

Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade

Politička kriza u Makedoniji dobila je danas sasvim novu dimenziju, pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zoranu Zaevu, iako je njegov blok prikupio potpise više od polovine od ukupnog broja poslanika u Sobranju.

“Neću dati mandat onima koji pregovaraju o platformama u drugim državama”, rekao je Ivanov naciji, aludirajući na dokument koji su, pod patronatom albanskog premijera Edija Rame, u Tirani sastavili predstavnici većine albanskih političkih stranaka.

Ivanov je ocenio da se tom platformom “ruši jedinstvo Makedonije”.

“Građani, želim da vas uverim da možete da budete spokojni. Dok budem predsednik, neću dati mandat čoveku koji ima platformu za rušenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je Ivanov.

Albanske partije koje su na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su početkom januara u Tirani zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade. Albanski premijer Edi Rama nazvao je platformu “istorijskom”.

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance traži se promena Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o imenu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka.

Izvor:RTS
Previous Plemeniti metali pod pritiskom nagoveštaja skorog povećanja kamata u SAD
Next Evro oslabio prema dolaru, ojačao u odnosu na jen i funtu

You might also like

Geopolitika

Oštre kritike Kine na račun Pjongjanga: Skupe balističke rakete guše severnokorejsku ekonomiju

Severna Koreja lansirala je danas raketu za koju eksperti veruju da je balistička raketa srednjeg dometa, ali je taj pokušaj propao, dok je Kina uputila oštre kritike Pjongjangu, javljaju svetske

Društvo

Bivši zamenik šefa CIA: Granice na Balkanu će se menjati

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan Steven Meyer kaže da će, po njegovom mišljenju, Republika Srpska opstati i da misli da su “velike šanse da će se granice na Balkanu

Geopolitika

William Montgomery: Srbija “punim gasom” ka EU

William Montgomery, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji, rekao je za Blic da efekat Brexita utiče na sve, a Srbija nije izuzetak i ističe da je ovo trenutak kada naša zemlja treba da