Stižu poreska rešenja paušalcima, iznosi dvostruko veći

Stižu poreska rešenja paušalcima, iznosi dvostruko veći

Preduzetnicima koji su se opredelili za paušalno oporezivanje sada stižu dvostruki računi koje moraju izmiriti u roku od 15 dana.

Poreska uprava je, posle pauze od gotovo dve godine, pred kraj prošle počela da donosi rešenja paušalcima i to za obaveze iz 2015. i 2016. godine, pišu Novosti.

Izdato ih je oko 75.000, ali koliko duguju budžetu još ne znaju lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, profesori, prevodioci, tumači, inženjeri, arhitekte, fizioterapeuti, zubni tehničari, advokati i druge slične profesionalne delatnosti.

Tako kažu poreznici, a knjigovođe da neoporezovanih ima i u drugim branšama. Na gubitku su preduzetnici, ali i državna kasa.

Neuobičajno kašnjenje u tretmanu paušalaca poreznici su pravdali čekanjem najavljene nove Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje, čije donošenje je u nadležnosti Ministarstva finansija. U ovom ministarstvu, međutim, precizan odgovor Novosti nisu dobile.

S obzirom na to da je istekla gotovo i druga godina bez rešenja, poreznici su odlučili da obaveze obračunavaju po prethodnom propisu.

Oni koji su već imali registrovane radnje mogli su u međuvremenu da plaćaju po starim rešenjima, a kada stigne novo da uplate razliku. Početnici u poslovanju, međutim, nisu imali na osnovu čega da izmiruju obaveze i sada mogu da očekuju – pozamašne iznose. A moraju da ih podmire – u roku od 15 dana.

“Poreska uprava otpočela je utvrđivanje visine paušalnog prihoda od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2017. godinu, u skladu sa postojećom uredbom. Planirano je da se sa postupcima utvrđivanja visine paušalnog prihoda i donošenje rešenja paušalno oporezovanim obveznicima, otpočne u toku prvog kvartala 2017. godine, osim za petu grupu obveznika” – kažu u ovoj instituciji.

Besni zbog ovakve prakse poreznika, privrednici upozoravaju da je nečuveno da za ovu instituciju nikakvi rokovi ne važe.

Zbog kašnjenja poreznika nijedna novootvorena preduzetnička radnja koja se opredelila za paušalno oporezivanje nije dobila rešenje niti je tokom 2015. i 2016. plaćala bilo kakvu obavezu. Posebnu štetu su pretrpele preduzetnice koje su u ovom periodu zatrudnele. One koje su otvorile radnje tokom poslednje dve godine, trudničko ili porodiljsko bolovanje su provele sa naknadom u iznosu minimalne zarade.

“Za celu ovu zbrku nikom u Poreskoj upravi neće faliti ni dlaka sa glave, ali zato ceh plaćaju poreski obveznici i delimično budžet Republike Srbije” – uveren je Jovan Beara. – Pitanje je šta je radila unutrašnja kontrola i zašto nije reagovala posle pola godine.

Na pitanje kako će preduzetnici izmiriti velike obaveze u roku od samo 15 dana, iz Poreske uprave poručuju da mogu, na pismeni i obrazloženi zahtev poreskog obveznika, u celosti ili delimično, odložiti plaćanje dugovanog poreza.

“Može pod uslovom da plaćanje dugovanog poreza za poreskog obveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje ili mu nanosi bitnu ekonomsku štetu” – kažu u ovoj instituciji.

Izvor:Novosti
Previous Konkurs za najbolju ideju u oblasti preduzetništva
Next Dinar bez promene prema evru, ojačao u odnosu na dolar

You might also like

Makroekonomija

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla 2,5 odsto u julu

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla je za 2,5% u julu u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je takođe sporiji rast u odnosu na jun, ali je zadržan pozitivan

Makroekonomija

FED zadržao kamatne stope nepromenjene, ekonomiji ide više nego dobro

Federalne rezerve su zadržale ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, ali su najavile novo postepeno povećanje kamata u predstojećim mesecima.

Makroekonomija

Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Rejting evrozone verovatno se neće menjati u 2016. i 2017. ali slabljenje efekata fiskalne konsolidacije, ograničen napredak na području strukturnih reformi i sve izraženiji politički rizici ograničavaju mogućnost za njegovo