GSMA: Preko pet milijardi korisnika mobilnih telefona u svetu

GSMA: Preko pet milijardi korisnika mobilnih telefona u svetu

U danas objavljenoj studiji Svetskog udruženja mobilnih operatora (GSMA) navodi se da će do sredine ove godine broj korisnika mobilnih telefona u svetu preći cifru od pet milijardi.

Sa rastom stanovništva u Aziji, a posebno u Indiji, broj korisnika mobilnih telefona, koji je pre godinu dana iznosio 4,8 milijardi ljudi, trebalo bi da dostigne 5,7 milijardi, odnosno tri četvrtine svetske populacije do 2020. godine, prenosi agencija AFP.

Azija će u ukupnom rastu broja korisnika učestvovati sa gotovo polovinom, prema izveštaju GSMA pod nazivom “Mobilna ekonomija”, pri čemu će samo Indija dobiti oko 310 miliona novih pretplatnika u naredne tri godine.

Studija je takođe pokazala trend većeg korišćenja mobilnih širokopojasnih mreža i pametnih telefona, ističući rastući doprinos mobilne industrije ekonomskoj aktivnosti i društvenom razvoju.

Mats Grenrid, generalni direktor GSMA, naveo je da su u globalne mreže investirane hiljade milijardi dolara od 2010. godine.

Sektor telekomunikacija je prošle godine, kako je rekao, imao udeo od 4,4 odsto u svetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) u iznosu od 3.300 milijardi dolara, a predviđa se da će do 2020. taj udeo porasti na 4,9 posto, što je ekvivalentno ekonomskoj vrednost 4.200 milijardi dolara.

U izveštaju se navodi da je u mobilnom ekosistemu prošle godine radilo 28,5 miliona ljudi, direktno ili indirektno, a ta brojka će, kako se procenjuje, porasti na 30,9 miliona do 2020.

Dodaje se da će doprinos tog sektora u poreskim prihodima iznositi 500 milijardi dolara do 2020. godine, u odnosu na 450 milijardi dolara prošle godine, ne računajući prihode od velikog broja aukcija u vrednosti od gotovo 19 milijardi dolara lani.

Procenjuje se da će operatori investirati još 700 milijardi dolara do 2020, kada će povezivanje na 5G mrežu omogućiti još brži prenos podataka.

Uoči puštanja 5G mreže, za koju se predviđa da će omogućiti pretplatnicima da skinu film u punom HD formatu za manje od jedne sekunde, 4G mreža postaje ustaljeni standard, sa predviđenim rastom tržišne penetracije sa sadašnjih 21 posto na 41 procenat do 2020.

Iz GSMA su naveli da je prošle godine zabeleženo pokretanje 580 4G mreža u 188 zemalja koje pokrivaju 60 odsto svetske populacije.

Organizacija dodaje da 55 posto ukupnih konekcija sada radi na širokopojasnim mobilnim mrežama (3G / 4G), a prognozira se da će taj udeo iznositi gotovo tri četvrtine konekcija do 2020. godine, prenosi agencija AFP.

Izvor: Tanjug
Previous Srbija: Od sutra cene nekrentina na sajtu Republičkog geodetskog zavoda
Next U PKS danas osnovan Savet za omladinsko preuzetništvo

You might also like

Najvažnije vesti

Telenor prodao poslovanje u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom u vrednosti od  2,8 milijardi evra.

Kompanije

Huawei unapređuje sistem Pošta Srbije

Fabrika kablova Novkabel i kineska kompanija Huawei, potpisali su ugovor, vredan 500.000 evra, koji bi trebalo da bude produžavan fazno i da radnicima novosadske firme obezbedi stalan posao u naredne

Telekomunikacije

Kompanija Ericsson osumnjičena za korupciju

Zbog mogućih koruptivnih dela jedna od najvećih švedskih kompanija, Ericsson je pod istragom američkih vlasti.