Azijske berze: Indeksi zabeležili manji skok

Azijske berze: Indeksi zabeležili manji skok

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija blago porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok ulagači čekaju što će američki predsednik Donald Trump u Kongresu reći o ekonomskoj politici.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,6 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,3 odsto.

Berzanski indeksi u Hong Kongu i Australiji skliznuli su oko 0,2 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto, pa je na putu dobitka u veljači od 3,6 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji novi rekord Dow Jonesa na Wall Streetu već 12. dan zaredom, što pokazuje da su na najvećoj svetskoj berzi ulagači optimistični uoči govora predsednika Trumpa u utorak u Kongresu.

Trumpove najave o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim područjima već mesecima podržavaju rast cena akcija, no konkretnijih predloga još nema.

Ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin kazao je u nedelju da će Trump u Kongresu predstaviti neke elemente njegovih planova o smanjenju poreza.

Juče je nakon jednog sastanka Trump najavio velika ulaganja u infrastrukturu, ′istorijsko′ povećanje vojne potrošnje za 9 odsto, kao i to da će njegova vlada brzo preduzeti regulatorne reforme.

No, to je i dosad najavljivao, a u utorak se od njegova nastupa u Kongresu očekuju i konkretniji predlozi.

“Mogao bi se ponoviti Trumpov inauguracijski govor, kada su očekivanja bila velika, no nije bilo nikakvih konkretnijih detalja. Tržište ne bi volelo da se ponovi taj scenario i želi neke konkretne planove. U suprotnom, biće razočaranja”, kaže Ayako Sera, analitičarka u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

A cene su nafte jutros blago porasle. Na londonskom je tržištu cena barela ojačala 0,3 odsto, na 56,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0,2 odsto, na 54,18 dolara.

Ni na valutnim tržištima kursevi ne osciliraju značajnije. Tako se cena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,15 jena.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs evra kreće oko 1,0585 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0565 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dow Jones indeks nastavlja da ruši rekorde
Next Peking zbog velikog zagađenja uvodi električni taksi

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina na tržištima

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi značajnije uticale na tržišta, dok je promet mršav jer se u SAD-u zbog praznika ne radi.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi porasli, najavljene carine neće stupiti na snagu odmah

Na Wall Streetu su u sredu indeksi porasli oko 1 odsto, drugi dan zaredom, jer su ulagači optimistični uoči sezone objava poslovnih rezultata kompanija i jer su splasnuli strahovi od

Berza

Azijske berze: Poslovni rezultati podižu indekse

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, kao i na Wall Streetu dan pre, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, posebno tehnoloških, dok na valutnim tržištima dolar i