J.D. Power: Lexus i Porsche najpouzdaniji automobili

J.D. Power: Lexus i Porsche najpouzdaniji automobili

Na novoj godišnjoj listi pouzdanosti automobila na američkom tržištu prvo mesto dele Lexus i Porsche objavio je J.D. Power.

Ova studija koja se radi već 28 godina uključuje probleme koji se javljaju na automobilima u posmatranom razdoblju od 12 meseci na vozilima koja su stara tri godine. J.D. Power evidentira koliki je broj problema koji se javi na 100 vozila a zatim ih rangira. Evidentiraju se problemi koji se javljaju na motoru, menjaču, karoseriji, multimediji, komunikacijama, kontrolama, ekranima, grejanju, ventilaciji, klima uređajima, sedištima…

Za ovogodišnju studiju uzeto je u obzir iskustvo sa 35.186 vozila i ukupno 224 modela.

Lexus i Porsche su dominirali sa samo 110 problema na 100 vozila, dok je Toyota je bila treća sa 123. Dalje idu Buick, Mercedes-Benz, Hyundai, BMW, Chevrolet, Honda i Jaguar koju upotpunjuju 10 najpouzdanijih. Industrijski prosek je bio 156 kvarova na 100 vozila, dok je Fiat završio usamljen na poslednjem mestu sa skorom od čak 298.

Nagrade su deljene i posebno modelima u raznim segmentima pa evo i nekih od tih dobitnika: Chevrolet Sonic (najbolji mali auto), Toyota Prius (najbolji kompakt), Volkswagen Tiguan (najbolji mali SUV), Toyota FJ Cruiser (najbolji kompakt SUV), Lexus ES (najbolji premium kompakt) and Toyota Camry (najbolji auto srednje veličine). U ukupno 18 segmenata Toyota i njen luksuzni brend Lexus pokupili su prva mesta u čak deset kategorija!

J.D. Power ističe da je u ovogodišnjoj studiji industrijski prosek porastao za četiri, što je, kako navode, rezultat sve više upotrebe info-zabavnih sistema i njihovih komponenti pa češće dolazi do problema s tehnikom.

Dodajmo i da su se najčešći prijavljeni problemi odnosili na otkazivanje akumulatora, automatsku transmisiju, veći nivo buke, sistem za prepoznavanje glasa, navigaciju…

Izvor: GdeInvestirati
Previous NIS otvorio sezonu objave poslovnih rezultata; Kompanija poslovala uspešno u 2016. godini
Next Neizvesno spajanje Londonske i Deutsche berze

You might also like

Banke i finansije

Italija: Vlada odvojila 5,2 milijarde evra za banke u problemu

Italijanska Vlada odvojila je 5,2 milijardi evra za dve banke za koje Evropska Centralna banka navodi da “propadaju ili će propasti”.

Trgovina

Vršac: Lidl gradi savremeni kompleks

Nemački Lidl, jedan od najuspešnijih trgovinskih lanaca prehrambenim proizvodima u Evropi, uskoro će početi gradnju kompleksa, na mestu stare klanice Graničar koja je nešto više od deset godina u vlasništvu

IT

Netflix očekuje sporiji rast broja pretplatnika video-streaminga

Cena akcija Netflixa pala je više od 9 % nakon što je kompanija za video streaming objavila kako očekuje sporiji rast broja pretplatnika, piše BBC.