Azijske berze pale na početku nedelje

Azijske berze pale na početku nedelje

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale jer ulagači oprezno čekaju konkretne planove američkog predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu 0,9 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,4 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na gubitku 0,3 odsto, odmakavši se dodatno od najviših nivoa u 19 meseci.

Azijske ulagače nije impresionirao novi rekord Dow Jonesa na Wall Streetu u petak jer su većinu dana indeksi proveli u negativnom području, a tek su na samom kraju trgovanja blago porasli.

Ulagači ne žele znatnije menjati pozicije dok Donald Trump ne objavi konkretnije predloge o njegovim planovima u vezi smanjenja poreza i povećanja fiskalne potrošnje.

Te Trumpove najave već mesecima podržavaju rast cena akcija, no poslednjih dana ulagači su oprezni jer čekaju konkretne poteze. U utorak uveče Trump će u Kongresu održati govor, pa se ulagači nadaju da će objaviti jasnije namere budućih ekonomskih politika.

Ni cene nafte jutros ne osciliraju osetnije. Tako je na londonskom tržištu cena barela porasla pet centi, na 56,04 dolara, dok na američkom tržištu stagnira oko 54,00 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pa se kursevi kreću u uskim rasponima.

Tako se cena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 112,10 jena.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs evra kreće oko 1,0565 dolara, dok je u petak iznosio 1,0570 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza u pozitivnoj teritoriji i protekle nedelje, Jubmes banka najprometnija
Next Međunarodna grupa avioprevoznika IAG povećala godišnju dobit

You might also like

Kompanije

Planinka iz Kuršumlije napušta berzansko tržište

Skupština akcionara kuršumlijske Planinke, održana 26. aprila, donela je odluku o napuštanju berzanskog tržišta na kome se ova kompanija nalazi od 2007. godine.

Svetske berze

Wall Street: Ulagači obeshrabreni

Od 10 sektora S&P 500 indeksa juče ih je devet izgubilo na vrednosti, a blago su porasle, 0,2 posto, samo cene akcija u komunalnom sektoru.

Svetske berze

Azijske berze: Poslovni rezultati podižu indekse

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, kao i na Wall Streetu dan pre, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, posebno tehnoloških, dok na valutnim tržištima dolar i