Saudijska Arabija izabrala berzu za istorijsko listiranje državne naftne kompanije?

Saudijska Arabija izabrala berzu za istorijsko listiranje državne naftne kompanije?

Nakon niza sastanaka sa berzama širom sveta, Saudijska Arabija je sklonija Zapadnim tržištima kapitala za listiranje akcija državnog naftnog giganta, prenose agencije.

Pozivajući se na “Wall Street Journal”, zagrebački portal “Poslovni.hr”,  piše da će 5% naftne kompanije Saudi Aramco najverovatnije biti prodato na Njujorškoj berzi (NYSE).

Ali, opcije su i berze u Londonu i Torontu. Zapadne berze ušle su u uži izbor nakon što su predstavnici saudijske vlade i Aramco-a održali sastanke s nizom berzi širom sveta, uključujući berze u Singapuru, Hong Kongu, Tokiju i Šangaju, ali je malo verovatno da će se divovska inicijalna javna ponuda (IPO) održati upravo tamo.

Nakon niza konsultacija i sastanaka, isplivao je jedan favorit, a to je NYSE. Naime, New York nudi najveći broj velikih investitora na jednom mestu i među vodećim je svetskim centrima za finansiranje energetskih kompanija, zajedno sa Londonom i Torontom.

Kao sekundarno tržište najverovatnije će biti izabrana domaća berza Tadawul, što je deo napora vlade da proširi domaće tržište kapitala.

Zanimljivo je da Saudijci preferiraju New York nakon izbora Donalda Trumpa za predsednika, i donošenja zakona koji omogućuje porodicama žrtava napada 11. septembra 2001. da potražuju odštetu od persijske Kraljevine. Ipak, još uvek postoji zabrinutost da bi Saudijska Arabija mogla promeniti odluku.

Pomalo iznenađujući je izbor Toronta, ali Kanađani su navodno posegnuli za aktivnim pristupom kako bi privukli ovako veliko listiranje.

Kako otkrivaju upućeni izvori WSJ-a, delegacija u čijem su sastavu bili predstavnici operatera TMX Group, zatim investicioni bankari iz šest najvećih kanadskih banaka te predstavnici velikih nezavisnih brokerskih kuća prošlog su meseca otišli u Rijad kako bi u centrali Aramco-a predstavili prednosti listiranja na berzi u Torontu. To je već druga poseta Kanađana Saudijskoj Arabiji od prošle jeseni, dodaju izvori.

Saudijski princ Mohammed bin Salman najavio je da bi Aramco mogao izaći na berzu 2018., ali je izglednija 2019. godina.

Saudi Aramco - logo

Saudi Aramco – logo

Saudi Aramco = Saudijska Arabija

Saudi Aramco, kompanija koja, navodno, ima 261 milijardu barela nafte u rezervama i godišnju proizvodnju od tri milijarde barela, tržišni je gigant po svim merilima.

Kompanija je toliko velika na tržištu da se njena ukupna vrednost procenjuje na oko 2 triliona dolara.

Prodaja samo pet procenata ove kompanije bila bi i najveći IPO u istoriji, jer se očekuje da bi Saudijci za taj procenat zaradili oko 100 milijardi dolara.

Investicijski bankari koji budu vodili prodaju naplatiće oko 1 milijardu dolara za troškove IPO-a. Čak i uz sve ove troškove, pravo pitanje možda i nije koliko će novca biti uključeno u prodaju, nego gde će akcije kompanije biti izlistane.

Izbor je u ovom slučaju vrlo važan jer mnogi posmatraju privatizaciju Saudi Aramcoa kao privatizaciju cele zemlje.

Ova kompanija je generisala oko 180 milijardi dolara profita godišnje, što je više od 40% državne ekonomije (barem pre pada cena nafte). Tačni podaci su nepoznati jer nikad nisu objavljeni, ali poznato je da 90% saudijskog budžeta čini zarada od nafte. Tako je Saudijska Arabija na određeni način Aramco, kompanija koju je 1933. godine osnovao Standard Oil iz Kalifornije (današnji Chevron).

Ukoliko Aramco ponudi akcije na Njujorškoj berzi, onda će kompanija biti predmet čitavog spektra američkih zakona o prodaji akcija strane kompanije na domaćoj berzi. Ovaj potez će značiti i da će kompanija morati objavljivati svoje izveštaje.

Isto tako, na ovaj bi način američki investitori, veliki i mali, mogli lako da investiraju u akcije. Listiranje kompanije u New Yorku značilo bi i dovođenje kompanije, a time i države, u žižu finansijske sfere.

Ovo je možda i glavni razlog zbog čega Saudijci razmišljaju o tom potezu. U Kraljevini znaju da njena vekovna vrednost kao naftne zemlje može ispariti ukoliko se svet okrene ka zelenim izvorima energije. Zbog toga Saudijci prodaju dok je nafta još uvek na ceni. Osim toga, imajući u vidu i trenutni deficit saudijskog budžeta, jasno je da bi uspešan IPO uveliko olakšao ekonomske probleme.

Izvor:Agencije
Previous Bela kuća zabranila pristup konferencijama za nekoliko svetskih medija
Next NBS: Finansijski sektor očekuje inflaciju od 2,4%, privreda 2 odsto

You might also like

Agrobiznis

Veliko interesovanje za zakup državnog zemljišta u Srbiji

Na javni poziv za zakup državnog zemljišta na period od 30 godina stiglo više od 150 aplikacija, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Politika

Predlog zakona o stanovanju: Neće biti dodatnih troškova za održavanje zgrada

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će usvajanjem Predloga zakona o stanovanju biti obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi radi bezbednosti

Svetske berze

Azijske berze pale, dolar oslabio nakon Cohnove ostavke

Na azijskim berzama cene akcija su u sredu pale, dok je dolar oslabio jer se ulagači plaše da će predsednik SAD-a Donald Trump ustrajati na uvođenju carina, rizikujući trgovinske ratove, nakon što je njegov